2015. december 22., kedd

A tökéletes gluténmentes karácsonyi keksz


Ez most tényleg jó lett. Pont annyit tud, amennyit egy keksztől elvár az ember: először is szuper az állaga. A gluténmentes kekszek hajlamosak nagyon morzsálódni, ez nagyon szépen összeállt, és pont annyira morzsás, amennyire kell. Az íze nem tolakodó, nem túl erős, viszont tényleg nagyon finom, nem is tudom, mitől. Nyilván ennyire jól működik együtt a gesztenyeméz a fűszerekkel. Minden valószínűség szerint eláll egy darabig. Lehet díszíteni mézeskalácsszerűen, de a sima porcukor is jól áll neki. Annyira jó, de tényleg. És még le is mértem, miből kevertem össze.
Nem tejmentes, mert most nem ez volt a feladat, de a benne lévő vaj simán lecserélhető laktózmentes vajra vagy kókuszzsírra vagy megfelelő margarinra. 

Hozzávalók:
6 dkg puha vaj
6 dkg folyékony kókuszzsír
2 tojás
5 dkg barna cukor
1 csipet só
1 nagy evőkanál gesztenyeméz
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
---------------------------------
15 dkg gluténmentes lisztkeverék (most Sparos)
5 dkg barna rizsliszt
5 dkg fehér rizsliszt
2 teáskanál útifűmaghéj
2 teáskanál lenmagliszt
rizsliszt a nyújtáshoz és a formázáshoz

Robotgéppel habosra kevertem a vonal feletti összetevőket. Utána fakanállal belekevertem a liszteket, deszkára borítottam, és összegyúrtam. Kicsit ragadós, de lehet vele dolgozni. Kis pihentetés után kinyújtottam, hajszálvékonyra nem lehet, de azért nem is vastag, látszik szépen a képeken. Kiszaggattam, sütőpapíros tepsire raktam. Kiraktam hűlni az ablakba, aztán forró sütőben kb. tíz perc alatt megsütöttem.

Ezen a képen jól látszik a tészta állaga, nekem nagyon-nagyon bejön. Ebből a mennyiségből egy jó nagy dobozzal lesz (két és fél tepsi). Karácsony délutánokon kávé mellé szuper lesz.



 Napi cukinak meg pár felhő. Két hete kaptuk reggel ajándékba. Teljes szivárvány is volt, de azt nem sikerült szépen lefotózni.




Nincsenek megjegyzések: