2015. augusztus 23., vasárnap

Gyors bazsalikomos, paradicsomos bableves (gluténmentes)


Annyira vágytam már valami levesre. Aztán ez lett belőle. Nekem nagyon bejött. Persze mostanában minden bejön, ami paradicsomos, és kicsit csíp. Kicsit lájtosabb bableves, mint a téli szokvány. Pont ilyen nyár végi, jön már az ősz meg a hideg, de ma még kicsit süt napokra való.

Hozzávalók:
egy darabka füstölt sonka és szalonnabőr
1 konzerv vörösbab
2 sárgarépa
1 kisebb gyökér
1 darabka zeller
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg sűrített paradicsom
1 darabka paprika (részben csípős)

pár levél bazsalikom
1 kis ág tárkony
2-3 teáskanál barna rizsliszt

Először is a sonkát és a szalonnabőrt raktam fel főni, úgy egy liter vízben. Szalonnabőr mindig van bőviben, megeszik a fiúk a füstölt akármit, aztán a bőrt nem szoktuk kidobni, levesekbe pont jó. Legalább fél órát kell főzni, hogy mindenki megpuhuljon, de elvan magában, sokat nem kell vele foglalkozni közben. Amikor már majdnem puha volt a sonka, felkockáztam. Melléraktam a nagyon kicsi kockákra vágott leveszöldségeket, a meghámozott, két-három szeletre felvágott fokhagymát, a tárkonyt és a darabka paprikát, és addig főztem, míg meg nem puhultak. Ekkor adtam hozzá a leszűrt, alaposan átmosott babot, és jól összeforraltam. A rizslisztet elkevertem egy kis vízzel, és behabartam vele a levest. Végül belekapirgáltam a sűrített paradicsomot, és azzal is összeforraltam (simán rakhattam volna bele friss paradicsomot, de lusta voltam meghámozni). Ja, és persze ezzel együtt ment bele a kicsire vágott bazsalikom is. Szerintem isteni lett. Utána meg túrós tészta volt egyeseknek, ketteseknek pedig fahéjas szilvás süti. Majd jön.

Napi cukinak meg két eb, amint küzd a hőséggel Tésán. Remélem, a jövő heti program is ez lesz.




Nincsenek megjegyzések: