2015. június 29., hétfő

Az én ratatouille-om


Annyira szeretem a padlizsánt, bármikor, bármennyit, bárhogy. Illetve olajban sütve nem, mert úgy iszonyú sokat fel tud szívni. Meg a lecsót is imádom, persze inkább csak úgy, ahogy én csinálom. Mostantól, hogy emberi ára van a padlizsánnak, a cukkini meg egyenesen olcsó, ezt fogjuk enni pár hétig. Magában is szeretem. Ha épp hízni akarok, akkor eszem hozzá egy-két szelet pirítóst. De pont jó tésztára is. Meg köretként húshoz. Meg rizzsel. Ez egy vegán változat, de lehet tunningolni szalonnával, kolbásszal, minden szösszel. Nem kanalas, nem tocsog, én így szeretem, ilyen sűrűn.

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
2 padlizsán
3-4 bébicukkini
2 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2-3 paradicsom
2-3 paprika
kb. 1 dl paradicsomlé (persze ehelyett is mehet friss paradicsom)
1 jó nagy csokor kapor
1 kisebb csokor petrezselyem zöldje
1 csokor kakukkfű
pici csili
római kömény
fűszerkömény

bors

Felkockázom a hagymát, nem túl apróra, és beledobom a wokba pár evőkanálnyi olívaolaj társaságában. Közepes tűzön elkezdem sütni, és közben adom hozzá a többi hozzávalót, ahogy készülnek. Akár egyszerre is beledobhatnám mindet, de így gyorsabb. A bébicukkinit nem szoktam meghámozni (a nagyobbakat igen), megmosom, feldarabolom, lapos negyed körcikkekre. A padlizsánt viszont mindig meghámozom, nem szeretem kerülgetni a héját. Zöldséghámozóval fél perc, ha szép friss. Ha meg már szottyadt, azt úgyis érdemesebb kidobni. Ezt is felkockázom, hozzádobom a többihez. Ha már nem csak a hagyma van a wokban, akkor nagy lángra veszem, mert azt akarom, hogy süljenek, és ne főjenek. Valamikor rányomom a fokhagymát is. Meg egy marék szárított kakukkfüvet (szárastul, mert lusta vagyok leszedegetni). Meg a kétféle kömény és a csili is mehet bele. Aztán a paprika. Ha kezdene lesülni, akkor locsolok rá egy kis sűrített paradicsomot. Viszonylag gyorsan kész, én úgy szeretem, ha a cukkinidarabkák nagy része már átlátszó, de még van benne zöld is. Az utolsó pár percre hozzáadom a felkockázott paradicsomot (jobb napokon le is hámozom). Meg az összevágott kaprot. A petrezselymet meg már csak hozzákeverem, azzal már nemigen sütöm. És így a legvégén sózom, meg szórok rá egy csomó tört borsot. Egész nyáron ellennék rajta.

És reggelire is szuper. Összeturmixolom, és padlizsánkrém lesz belőle. Vagy hívhatom paprikahiányos zakuszkának is.


Napi cukinak meg Zsuzsika. Olyan, mint a víz, mindenhová beszivárog. Ha ledobom a lehúzott párnájukat, mélyen belefúrja magát hosszú időre.


Ha dolgozom a nappaliban, és süt a nap, tuti találok egy foxit valami tiltott helyen. Mondjuk a kanapéba beépülve.


Nincsenek megjegyzések: