2014. augusztus 10., vasárnap

Mángold gombával


Szombaton levágtattunk a helyi piacra, egy-két csokor kerti virág kellett volna, azt meg csak ilyen helyeken lehet kapni. Nagyon kellemes meglepetés volt. Régebben nálunk, a piactéren volt a szombati piac, mindig ugyanaz az egy-két néni volt, meg a helyi zöldségesek kihelyezett tagozatai, szóval semmi érdekes. Aztán áthelyezték a művház elé, nem szoktunk arrafelé járni. De most ugye muszáj volt. Nem volt sok árus, olyan 4-5-6, de egyik jobb volt, mint a másik. Volt persze szép virág is (tényleg szép!), meg egy csomó vonzó cucc: hatalmas fűszercsokrok, helyes, göcsörtös tökök (tuti nem kínai import), tökéletlen őszibarackok, és irgalmatlan méretű mángoldcsokrok. Gyakorlatilag fillérekért, nem is értem, ez hogy érheti meg valakinek. A nagy kupac mángoldok 100-150 forintba kerültek, a tényleg kövér mentacsokrok egy százasba. Nem is akartunk semmi zöldséget venni, de a gyönyörű mángoldot egyszerűen nem lehetett otthagyni. Na, ezért ettünk egész hétvégén mángoldot. Nem sokszor volt még vele dolgom, néha Horvátországban vettünk a helyi piacon, meg egyszer vagy kétszer Tésán is növesztettem. Az eddigi mángoldos receptjeink itt vannak.
Mivel érkezett a házba egy kis kosárnyi erdei gomba is, gombával ettük, nagyon jó volt.

Hozzávalók:
3 nagy csokor mángold
1 kis kosár erdei gomba
1 szeletke füstölt szalonna
1 marék főtt barna rizs
fokhagyma
vaj
bors


Kivágtam a mángoldlevelek erét, abból ma főztem egy serpenyőst, jön majd az is. A többit felcsíkoztam, vajon átsütöttem fokhagymával, sóval, borssal. A gombával kb. pont ugyanez történt, csak kis szalonnán indult, nem vajon (itt kicsit részletesebb voltam). Az idén a nagy gombabőségben mindig ezt esszük, mindig van bőven olyan gomba, amit úgysem lehet szárítani, szóval meg kell enni. Mi meg beáldozzuk magunkat.  Nagyon-nagyon jó volt. Folyt. köv.

Ha meg már gomba, meg bőség, akkor jöjjön egy óriás őzláb egy cuki tacsival. Két ilyen hatalmas gombát találtunk. Muszáj volt Kófickát odaállítani, hogy lássuk a pontos méretet (sörösüveg épp nem volt nálunk).






Nincsenek megjegyzések: