2013. július 11., csütörtök

Meggypálinka


Bocs a képért, de sürgős. Nem az én receptem, Permanistától kaptam. Az elmúlt fél év során szépen megittuk az ő összes meggypálinkájukat, és nagyon-nagyon ízlett. Ergo nekem is kell csináljak. És ti is csinálhattok, mert még mindig van meggy bőven. A recept nagyon bonyolult, kimagozott meggyet kell rakni egy (vagy több) jó nagy üveg aljára, felönteni valami semleges ízű pálinkával, aztán nagy ívben elkerülni karácsonyig. Akkor le kell szűrni. A pálinkás meggyet elszopogatni a karácsonyi sütigyártás közben, a levét meg jól beosztani a következő karácsonyig. A szétosztogatást mi nem vállaljuk, meg fogjuk inni magunkban, titokban, mert annyira, de annyira jó. Nem likőr, mert nem nagyon édes, szépen érezni a pálinka meg a meggy ízét is, egyszerűen isteni. Az arányokról nem tudok mit mondani, csak úgy mutatva volt, szóval kérdezem is a receptgazdától, hogy jó így? Mert akkor még feltöltöm pálinkával. Vagy teszek még hozzá meggyet, ha az kell. Ne hagyjátok ki, tényleg fantasztikus.

5 megjegyzés:

Kisvakond írta...

Ha ezt egy közös ismerősünk olvasná, akkor meghallgathatnál egy közepes méretű előírást a pálinka mibenlétéről, mely előadás során számos alkalommal szerepelne a fermentáció kifejezés például.
A Te szerencséd az, hogy ezt ő nem olvassa. :D

Kisvakond írta...

Előadást akart lenni....nem előírást.

csincsilla írta...

igen, tudom, hogy kicsit slamposan használom a magyar nyelvet:) de azért nagyon finom ez a nemtudommi:)

Permanista írta...

Megszólíttatván én is írhatnék mindenféle tudományos választ, de a lényege akkor is az volna, hogy a jó recept az, amit maga kísérletez ki az ember. Egyéni ízlések, ugye....
Az arányokhoz: ránézésre én kicsit több gyümölcsöt használok, de ez azért is van, mert imádom a melléktermékként keletkező, de nekem nagyon fontos fermentálódott meggyet.
Még egy fontos tanács: most még nem érdemes kóstolgatni, október-november táján lehet majd sejteni, hogy milyen is lesz majd a karácsonyi ünnepek gyógyszere. Amikor kezdek elviselhetetlenül pánikolni, hogy mi nem lesz kész, kapok belőle egy pohárkával- persze nem egyedül iszok, mert az hogyan nézne ki -, és mindjárt kisimulnak a dolgok.

KZsolt írta...

Tisztelt Szerkesztő!

A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

Az együttműködését előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Kovács Zsolt, Projektvezető

iNNOField Kft