2013. június 20., csütörtök

Epres és citromos joghurthab


Emlékszik még rá valaki? Kis, magas műanyag dobozkákban lehetett kapni.  Kicsit savanykás volt, kicsit édes, és az állaga meg maga a tökély. Imádtam. Ma amikor annyi vackot lehet ilyen kis dobozkákban kapni, ez valahogy nincs, fogalmam sincs, miért nem. Hát akkor csináltam magamnak. Eltekintve attól, hogy igazi eperből volt, és annak ugye nincs olyan finom eperaroma íze, azért jó lett. Ez már a második adag volt, mert az első nagyon hamar eltűnt, főleg én tehetek róla, bármennyit meg tudok enni belőle.

Hozzávalók:
5 dl joghurt
2 dl tejszín
25 dkg eper vagy 2 citrom
1 zacsi aldis sofort zselatin (30 g)
cukor (vagy olyasmi), vaníliapaszta

Összekeverem a joghurtot az összetört eperrel vagy a citromok kinyomott levével meg az egyik reszelt héjával. Vanília, cukor (vagy olyasmi). Túlízesítem, mert a tejszín még le fog venni az ízéből. Habbá verem a tejszínt egy kis porcukorral, rákanalazom az ízesített joghurtra. Jobb kézbe fakanál, balba sofort zselatinos zacsi, és lassan szórom bele, jobbal meg rendületlenül keverem. Utána ilyen-olyan bödönkékbe töltöm, irány a hűtő. Sajnos nehéz rész következik, legalább egy napot hagyni kell állni, akkor lesz tökéletes az állaga. Néha sikerül, néha nem, mármint az ál(l)tatás. Az epres sem rossz, de a citromos egyszerűen mennyei, főleg ebben a hőségben. Egyébként másodjára az epreset nem is joghurtból csináltam, hanem sűrű aludttejből (ami tudvalevőleg romlott tejből készül, legalábbis nálunk). Úgy is isteni lett.

Itt talán jól látszik az állaga. A tetején egyébként hársfavirág van, éppen folyamatosan hullik az udvarunkon.


Napi cukinak meg egy kis Zsuzsi, mert hogy rég volt.


1 megjegyzés:

Hedvig írta...

jaj, joghurthab... anno a napköziben az erős melákok megpróbáltak megfosztani tőle...