2012. április 23., hétfő

Mézes krémes újra

Méghozzá azért újra, mert már kétszer is szerepelt a blogban Andi jóvoltából. Az első változat Andi anyukájának csodás mézese, a második pedig a csokis krémmel töltött mézes krémes.

Azt hiszem, ez a süti sok helyen hagyományos sütinek számít, így vagyunk ezzel mi is. Mézes bélesként szoktuk emlegetni és ha nincs más ötlet, ez az ami mindig beválik, mindenki szereti. Ezért gondoltam, hogy ő is megérdemel egy külön bejegyzést, bár nagyon hasonlít a fent említett testvéreihez, főleg Andi anyukájának mézeséhez. Igaz, mi nem szoktunk búzadarát keverni a krémbe, de ettől még ugyanolyan finom lehet mint az övé.



A sok más finomság mellé anyuék húsvétra készítették el ezt a sütit. Mert nehogy már mézes krémes nélkül maradjunk az ünnepen. :)

Először is a tésztát sütötték meg.

Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál méz

 A vajat a porcukorral, a tojásokkal, a mézzel gőz felett kikeverték. Még melegen hozzáadták a lisztet, a szódabikarbónát és összegyúrták. Három cipóra osztották, mindhárom cipót egyforma téglalap alakúra nyújtották és megvajazott, lisztezett tepsi hátán egyenként világosra megsütötték (180 fokra előmelegített sütőben).


Amíg a lapok hűltek, összeállították a krémet.

Hozzávalók:
- 0,5 liter tej
- 12 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás

A liszthez apránként hozzáadták a tejet, csomómentesre keverték. Gőz felett sűrűre főzték, majd kihűtötték.
Eközben a vajat habosra keverték a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd összevegyítették a kihűlt krémmel.

A süteménylapokat egyenletesen megkenték a habos krémmel, a tetejére pedig olvasztott csokoládé tortabevonót simítottak.


Nagyon-nagyon finom süti, gyerekkorom óta kíséri az életemet. Minél tovább áll, annál finomabb. Minimum egy nappal a fogyasztás előtt érdemes elkészíteni, hogy a krém megpuhítsa a mézes lapokat.

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

igen, annyira finomak ezek a hagyományos régi sütik! nekem is el kéne kezdeni:) ilyen kevés vajjal meg tojással összeáll a 40 dkg liszt?

Andi írta...

Fú de ennék most egy kis ilyen sütit! Imádom anyu mézesét, ő is sütött húsvétra, de sajnos gyorsan elfogyott.

Bea írta...

Megkérdezem újra anyut, de én úgy tudom, hogy mindig ezzel a recepttel dolgoznak, és akkor valóban csak ennyi vaj és tojás kell bele. Hamarosan jelentkezem ez ügyben :)