2012. március 19., hétfő

Orosz mákos szelet

Édességgel folytatom a Vidék Ízéből kipróbált receptek bemutatását. És most már áttértünk a márciusi számra. :)

Ez a süti kb. két hete készült el, de a mai napig emlegetem, hogy milyen finom volt. Ezúton is köszönöm Vitai Mihálynénak, aki elküldte receptjét a Vidék Ízének és megismertette velünk ez a könnyű, krémes, mákos édességet. Nekem biztos, hogy az egyik kedvencem lesz mostanában.


Hozzávalók a mákos tésztához:
- 3 dl liszt
- 3 dl porcukor
- 2 tojás
- 1 citrom
- 15 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dl darált mák
- fél csomag sütőpor

Tulajdonképpen egy bögrés-mákos hozzávalóiból készül.

A porcukrot, a tojásokat és a citrom levét és az alapos tisztítás után lereszelt héját habosra kavarjuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a lisztet, a mákot és a sütőport, ezeket is belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, majd elkészítjük a piskótaréteget.

Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 2 kanál víz
- 8 kanál cukor
- 8 kanál liszt

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Egy másik tálban habosra keverjük a tojások sárgáját a vízzel és a cukorral együtt. Apránként, vigyázva hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a habot és hozzáadagoljuk a lisztet is. Alaposan összevegyítjük. A kész masszát ráöntjük a nyers mákos tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a két rétegű piskótát.

A kész tésztát kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.


A krémet a következő hozzávalókból készítjük el:
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve

A tejet 3 evőkanál liszttel és a tojással gőz felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

A vajat a porcukorral, a citrom levével és a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásos krémet és a kettőt összevegyítjük.

A kihűlt sütemény tetejére rákenjük a krémet, csokidarával, csokireszelékkel díszíthetjük.


Aki nem szereti az édeset, az ne készítse el. Rengeteg cukor kell bele, talán ezért is tökéletes desszert egy ilyen Gombóc Artúrnak mint amilyen én vagyok. :)

A képeken lehet látni a háttérben az újságot és annak bal oldalán az eredeti recept alapján készült fotókat. Egészen hasonlóra sikerült anyuék sütije, talán a mákos rész lett egy kicsit vastagabb, de ez egyáltalán nem baj.

A képeket ismételten köszönöm tesómnak, akit kineveztem az én gasztrofotósomnak. :)

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

A fotók is, a süti is nagyon jó!!!

csincsilla írta...

hű, gyönyörű lett, és sokkal szebb lett, mint az újságban! örülök, hogy ízlett!

Andi írta...

Nagyon rendesek vagytok, hogy kipróbáljátok ezeket a recepteket, és megírod a tapasztalatokat. A nagyon édes cuccok nekem nem jönnek be, úgyhogy várom a következő kísérletet.

Viszont gyönyörű lett, és kívánatos a fotón!