2012. március 5., hétfő

Citromos-fokhagymás csirke


Életjel. Csak a szokásos, ha olyat főzök, ami újdonság, akkor már biztosan nem lesz időm és / vagy kedvem lefényképezni. De igyekszem. A múlt héten megérkezett a kéthavi csirkeellátmányunk, az egyiknek még melegen neki is estem, és annyira, de annyira finom lett, hogy csuda. Szóval akkor gyorsan le is írom.
Amikor tényleg nagyon rohanok, akkor párolt csirkét szoktam csinálni, villámgyors, nem kell hozzá sütő (igazából Tésán szoktam rá). Alaphelyzetben kis zsíron megpirítom a húst, aztán egy-két karika zöldpaprikával fedő alatt megpárolom. Só, bors. Szóval tényleg nem bonyolult:) Ezt most egy kicsit felturbóztam, és szerintem isteni lett:)

Hozzávalók:
- egy egész aprólékmentes csirke
- 1 fakanál kacsazsír
- 2 vöröshagyma
- sok gerezd fokhagyma (mondjuk 8)
- citromlé
- citromhéj
- 1 teáskanál mustár
- sok petrezselyem
- 1 evőkanál keményítő
- só, bors

A szokásos eljárás, a zsíron megpároltam a vöröshagymát, rányomtam a fokhagymát, összepirítottam. Mehetett bele a feldarabolt csirke, azt is megpirítgattam, utána fűszereztem,szóval sóztam, borsoztam, hozzáadtam a mustárt, aztán rátettem a fedőt, és a saját levében pici lángon puhára pároltam, nem kell hozzá sok idő, olyan 20-25 perc. Valamikor közben még beleszórtam egy kávéskanálnyi reszelt citromhéjat (a karácsonykor bespájzolt lefagyasztott biohéjamból:)). Amikor már puha volt a hús, akkor kivettem, a rövid leven ácsorgó maradékot pedig jól bestauboltam (micsoda szó, istenem:)) a keményítővel, aztán kis vízzel felengedtem, és egyet rottyintottam rajta (és ez is milyen jó:)). Levettem a tűzről, beleszórtam a felaprított petrezselymet. Botmixerrel szószosítottam, aztán némi citromlével még savanyítottam egy picit. Visszapakoltam a husikat. Rizzsel ettük, és nagyon jól állt neki:) Olyan jó kis tavaszi íze és hangulatja volt neki.

A mostanában ritkán adagolt napi cuki (ámbár Vilma és Frakk minden blognyitásra cukulnak a fejlécben:)):

Hétvégén meg kicsit kirándultunk a két ölebbel. Meg is pihentünk a szép délutáni napsütésben:




Ilyen szép helyen:


5 megjegyzés:

Bea írta...

Hurrá, itt van Csincsilla! :)
Nagyon jó ötlet ez a csirke (a sok fokhagyma pláne feldobja), meg még szép is, de a négylábúak a legszebbek.
Merre jártatok? Csak nem a Kőhegyen?

csincsilla írta...

majdnem nyert, Pomáz felett, csak épp nem a Kőhegyen, hanem a Csikóvár felé, a kilátás tényleg hasonlít, csak a szög más:)

Bea írta...

Pedig még csak egyszer jártam ott. :) Most néztem meg alaposabban, Zsuzsika nem semmi pózban álldogál. :)

Andi írta...

Ezt megcsinálom!

Ez a Kóficka azzal az okos tekintetével, mindig elcsodálkozom rajta.

Andi írta...

Megcsináltam ám, csak még nem volt időm megírni. Sajnos sütőben csináltam, mert foglaltak voltak a főzőlapok, és így egy kicsit kiszárítottam, igaz már itt voltak a vendégek és elkezdődött a kubairumozás, szóval nem is tudtam igazán odafigyelni rá. Ennek ellenére nagyon-nagyon finom lett, és meg fogom próbálni a párolós módszerrel is, mert a fotóidon annyira gusztusosak, hogy ilyet AKAROK én is!