2012. február 5., vasárnap

Zellerkrémleves tepertőgombóccal

A Vidék Íze magazint eddig is szerettük, de most hogy kedves blogszerzőtársam, Csincsilla lett a főszerkesztője, még inkább kedveljük. Nem tudom, hogy ennek a személyes vonatkozásnak köszönhető-e vagy egyszerűen csak sokkal több szimpatikus recept került a január-februári számokba, de anyuék szinte folyamatosan az újságban megjelent receptek közül válogatnak és főzik meg a finomabbnál finomabb ételeket.

Most, mintegy sorozatként megmutatom, hogy eddig mik készültek el, miket kóstoltunk meg.

Ez a zellerkrémleves a januári számban jelent meg. Én is kaptam belőle egy adagot tesztelés céljából és nagyon ízlett!


Hozzávalók:
- 1 zellergumó
- 40 dkg burgonya
- 10 dkg zsír
- 1 dl főzőtejszín
- 4 evőkanál liszt
- 10 dkg töpörtyű
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 2 tojás
- só, bors

A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a levét félretesszük, a krumplit még forrón áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, vagy lereszeljük a zellert. Diónyi zsíron megdinszteljük. Felengedjük a burgonya főzővizével és addig főzzük, amíg a zeller megpuhul. Ekkor egy evőkanál lisztet kicsi vízzel elkeverünk, majd hozzáöntjük a tejszínt és ezzel behabarjuk a levest. Botmixerrel pürésítjük.

A gombóchoz apróra vágjuk (vagy aprítógéppel daraboljuk) a töpörtyűt. Összekeverjük a kihűlt krumplival, a finomra vágott petrezselyem zöldjével, sóval, borssal, 3 evőkanál liszttel és két tojással. Diónyi gombócokat szaggatunk a levesbe. Ha feljön a tetejére, még 1-2 percig forraljuk.
Ekkor kóstoljuk meg, hogy elég sós-e a leves, ha nem, ízesítsük.

Még két nap múlva is finom. Én mindenféle formában szeretem a töpörtyűt, de nem is gondoltam volna, hogy egyszer levesbetétként fogom enni. :)

5 megjegyzés:

csincsilla írta...

pont ilyen szörnyű hidegre való, sztem nem lehet kibírni valami jó forró leves nélkül:)
nem az én érdemem, egyébként, de köszi a feltételezést:) és nagyon örülök, hogy tetszik anyukádéknak!
érdeklődve várom a többit, tényleg annyira érdekel, hogy kinek mi tetszik!

Andi írta...

engem is azzal hívnak fel, hogy milyen jó lett az újság, különösen a sütiszekció! :-)

Csakis leves ebben a ká hidegben! :-)

Bea írta...

Na jó, akkor a következő poszt egy másik leves lesz :)

Kinek a keze van a sütiszekcióban? Csak nem a tiéd, Andi? :)

Én azt veszem észre ebben a ká hidegben, hogy a vasszöget is megenném, nem fontos hogy leves legyen. Csak növeszthessem az úszógumimat, hogy legyen rajtam szigetelőréteg. :)

Andi írta...

Nem az én kezem, hanem Csincsilláé! :-)

(Én meg lefogytam kicsit, és annyira de annyira fázom még a fűtött lakásban is! Sürgősen híznom kéne.)

Bea írta...

Andi, teszteld végig a Vidék Ízét :) Egyébként most hogy válogatom a képeket innen a blogról a FB-ra, rájöttem, hogy nekünk folyamatosan híznunk kellene. Ennyi finomságot megcsináltunk már??

Csincsilla kezét én folyamatosan dicsérem. Mindenféle elfogultság nélkül még én is látom, hogy az idei első két lapszám még számomra is sokkal érdekesebb recepteket tartalmaz mint az eddigiek.