2012. február 8., szerda

Gombás burgonyakrémleves

Andinak megígértem, hogy megint egy levest posztolok a nagy hidegre való tekintettel. Mert ugyebár egy tál forró leves ilyenkor kincset ér. Íme egy újabb, anyukámék által kipróbált és bevált recept a januári Vidék Íze magazinból.


Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg gomba
- 2 evőkanál vaj
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 8 dl alaplé vagy víz
- fél teáskanál mustár
- 6 dkg füstölt szalonna
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- só, bors

Egy lábasban felforrósítunk két evőkanál vajat és megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát. A megtisztított, felkockázott burgonyát, fehér- és sárgarépát hozzáadjuk a hagymához, felöntjük a vízzel vagy alaplével, puhára főzzük benne a zöldségeket.

Ezután levesszük a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel pürésítjük, mustárral, sóval és borssal ízesítjük. (Az újságban itt jön egy megjegyzés: ha még selymesebbre szeretnénk, akkor egy szűrőn át is passzírozhatjuk. Apuék ezt kihagyták, ha jól emlékszem.)

A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott gombát, sóval, borssal fűszerezzük, zsírjára sütjük.

A levest újra megmelegítjük, tányérokba merjük, tetejét a gombával és felaprított petrezselyemmel díszítjük.

Én csak egy kanállal kóstoltam meg Imi tányérjából. Ő elismerően nyilatkozott róla, úgyhogy biztosan el fogom készíteni én is. Nekem is ízlett az az egy kanálnyi . :)

3 megjegyzés:

Andi írta...

Fú! köszönöm! A gomba amúgy is nagyon jól tud esni ilyen hidegben! Ki kell próbálnom!

Bea írta...

Azt elfelejtettem beleírni, hogy az eredeti receptben a hozzávalók felsorolásánál 3 evőkanál vajat ír, de az elkészítésnél akárhogy is néztem, csak kettőt. Nem tudom, hova kellene azt a harmadik kanál vajat használni.

csincsilla írta...

szerintem sehová, a hozzávalók nem lettek némileg zsírtalanítva, bocsi