2012. február 18., szombat

Disznótoros est az Árnyas Étteremben

Egy kis kitérőt szeretnék most tenni a receptek világából és beszámolni a tegnap esti Árnyas-beli disznótoros vacsoráról. A helyet azt hiszem, már nem kell bemutatnom, hiszen az egyik bejegyzésemben említettem. Ott ünnepeltük tesóm szülinapját decemberben. Azóta már többször jártunk náluk, a kedvenc helyünkké nőtte ki magát és ebben sok minden szerepet játszik: a hely hangulata, a finomabbnál finomabb ételek, az akciók, és természetesen nem utolsósorban, Jani, a tulajdonos személyisége. Többször jártunk ott barátokkal, családdal és eddig még mindenki pozitívan nyilatkozott róla. Most családi-baráti vacsora volt vegyesen.

Ezen a télen minden hónapban rendeztek disznótoros vacsorát, amire eddig sajnos nem volt lehetőségünk eljutni. Azonban a februári, utolsón mindenképpen szerettünk volna részt venni, úgyhogy már jó előre lebeszéltük, összeszerveztük azzal aki akart jönni. Ez egy olyan rendezvény volt, ahol fix összegért annyit és annyifélét lehetett enni a svédasztalokról, amennyi az emberbe belefért. A társaságunkból ketten ettek a' la carte ételeket, mindenki más a svédasztal mellett döntött.

Nem bántuk meg. Alighogy elfoglaltuk a helyünket Imre pincér megjelent egy kis étvágygerjesztő házipálinkával. Attól még inkább megjött az étvágyunk, hogy megláttuk a hideg ízelítőkből álló asztalt. A fenti képen látható, hogy mindenki megtalálhatta, ami neki ízlik a kolbászok, abált szalonna, töpörtyű, disznósajt és a különböző zöldségek közül.


Mindehhez többféle ízesítésű, kemencében sült friss házikenyér és péksütemények közül lehetett választani. Már ezekkel eltelt mindenki és akkor még csak ez után következtek a meleg ételek.


A forrón gőzölgő orjalevesről sajnos nem sikerült túl jó képet készítenem. Nagyon jól esett ezen a hideg, nyirkos téli estén.


És jöttek a kedvenceim: véres és májas hurka, kolbász...


... hagymás tört burgonyával és párolt lilakáposztával. Nem szégyellősködtem, szedtem belőle bőven.



Kár volt, ugyanis ez után egy csomó mindent meg sem tudtam kóstolni, annyira jóllaktam. A fenti étel annyira jól nézett ki... mégsem jutottam el odáig, hogy kiderítsem, mi is az. (Közben megkaptam az infót Janitól: ropogós bőrös malacsült szeletelve - nagy kár, hogy kihagytam.)


Mint ahogyan a pörkölt is hiába volt csábító, egy falatot sem ettem belőle.


Viszont a toros káposztát nem hagytam volna ki semmiért. Pontosan olyan finom volt, mint amilyennek vártam. Nekem egy pici tejföl (na jó, sok tejföl) hiányzott hozzá, de kárpótolt az a falatnyi fűszeres péksüti, amit apuéból törtem hozzá.

A desszertről, az almás rétesről sajnos nem készült fotó, pedig ettem belőle, kettőt is. Úgy gondoltam, ha üldögélünk egy kicsit, kezdhetjük előlről az evést, és akkor sikerül megkóstolnom azokat is amiket eddig nem.

De nem így történt. Megittam még egy jó nagy pohár forralt bort - szintén benne volt az árban - jókat beszélgettünk és időközben megérkezett Jani is, aki odaült hozzánk és szórakoztatott bennünket. És ennél több nem is kellett nekem, így volt tökéletes az este. :)

Hallgattuk Lajos úr tangóharmonikáját - nagyon édes az öregúr - aztán előkerült Jani szájharmonikája és ő is zenélt nekünk.
Így:



Meg így is:



Mintegy ízelítőként a jövő heti blues esthez, ahol zenekarával lép fel szintén az Árnyasban és amire hivatalosak vagyunk mi is. Ott leszünk. :)

Nagyon jól telt az este, mindenkinek ismételten csak ajánlani tudom a helyet. Honlapjukon lehet tájékozódni a különböző rendezvényekről, akciókról, hétvégi ajánlatokról.

Köszi, Jani! :)

4 megjegyzés:

Andi írta...

Gyönyörűek a disznótoros kaják, én a bőrös malacot semmiképpen nem hagytam volna ki, imádom! :-)

A zenéről meg azért nem tudok nyilatkozni, mert még mindig tátva van a szám, hogy vannak még olyan vendéglátósok, akik szívüket lelküket beleteszik a vendéglátásba.

Köszönöm a jó kis beszámolót, szinte veletek ettem és buliztam! :-)

csincsilla írta...

igen, én is imádom az ilyen jó beszámolókat (erről jut eszembe, nem lesz mostanában esküvő?:)). és én is kidőltem volna már az előételeknél, úgy látom, pedig nem vagyok olyan kis madárétkű:) kösz, Bea!

Bea írta...

De igen, idén is lesz esküvő, július 14-én :) Természetesen jön majd arról is beszámoló.

Mazsola írta...

Jó is volt ez! :) Mindjárt szombat! :)