2012. január 28., szombat

Zöldséges-sonkás tészta

Andi kérésére újabb tésztás recept érkezik. Ráadásul pofonegyszerű, pillanatok alatt elkészül. Na jó, ez egy kicsit túlzás, de egy órán belül biztosan, az előkészületekkel, darabolással, a tészta kifőzésével együtt. A karácsonyi "húst hússal" menük és az órákon, napokon át tartó sütés-főzés után pont ilyen könnyedén elkészíthető tésztaételekre vágyom mostanában.

Anyuék találták a receptet itt, náluk kóstoltam először. Nagyon emlékeztetett az íze egy olyan ételre, amiről tudom, hogy gyerekkoromban ettem és azóta sem.


A recepten nem sokat változtattam, mert úgy volt jó ahogy volt.

Hozzávalók (nálam):
- 2 ujjnyi szelet erdélyi szalonna
- kb. 15 dkg nyers, füstölt comb
- 1 doboz konzerv kukorica
- kb. 20 dkg mirelit zöldborsó
- kb. 20 dkg gomba
- fél marék aprított petrezselyem
- 1 nagy pohár (375-400 g) tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 evőkanálnyi vaj
+ tészta, nálam makaróni



A mirelit borsót enyhén sós vízben feltettem főni, puhulni. A gombát megtisztítottam, felaprítottam, majd egy serpenyőben a vajon kissé megbarnítottam.

A szalonnát kis kockákra vágtam, ugyanígy tettem a füstölt combbal is. A szalonna zsírját kiolvasztottam, erre rádobtam a füstölt húst és együtt pirítottam őket. Hozzáadtam a megpuhult, leszűrt borsót, a szintén leszűrt konzerv kukoricát és a gombát is. Összekevertem, sóval, borssal ízesítettem és fedő alatt kb. 10 percig pároltam.

A tejfölben elkevertem az zúzott fokhagymákat és a petrezselymet, majd a sonkás zöldségekre öntöttem. Időnként megkeverve összeforraltam a szószt.

Makarónival, forrón tálaltam. Nagyon finom és laktató.

6 megjegyzés:

Andi írta...

Köszi Bea! Nagyon tetszik (kukorica nélkül). :-)

Bea írta...

Akármi mást is lehet beletenni szerintem. Nem is tudtam, hogy nem szereted a kukoricát :)

csincsilla írta...

képzeld, majdnem ugyanez volt nálunk valamelyik este, csak épp dobozos zöldségkeverékkel (hogy még csak azzal se kelljen vacakolni), meg laktózmentes tejszínnel (Rebekát tejmentes diétára fogtuk:)). imádjuk a tésztát, ezt is.

Bea írta...

Úgy látszik, most veled voltunk egymásra hangolva, nem Andival. :)
Miért kellett szegény Rebekát tejmentes diétára fogni? :)

csincsilla írta...

egy ideje tele lett pattanással az arca, és több forrásból is azt hallottuk, hogy lehet, hogy ez a tejtől van. szegénynek nagy csapás, mert nagy tejivó (volt?) meg úgy egyébként is mi nagyon tejtermékes család vagyunk, joghurt, sajt, vaj, tejföl, tejszín szinte mindig van otthon, sokat is használok a főzéshez ezekből, szóval nehéz dolog nélkülük. mindenesetre a teher most Rebekán van, mert négy hónapig Finnországban vakációzik (tanul, na), nem én főzök rá:)

Bea írta...

Szegény Rebeka :( Hát, nem irigylem, kitartást neki. Engem anno a csokitól tiltottak (volna) el, mondván, hogy attól vannak pattanásaim. Aztán azt mondtam, inkább legyenek pattanásaim, de a csokiról nem fogok leszokni :)