2012. január 13., péntek

Gyors sajtos rúd


Még karácsonykor készült, azóta szeretne felkerülni. Amikor jön a Szabi, a Tamás testvére, mindig sütök valami friss sósat, mert nagyon szereti. Aztán szépen el is kopogat a nap folyamán. Mivel agyilag zokni vagyok mostanában (elégszer írtam már?), pont annyi kreativitásra futotta, amennyi ehhez kellett. Nem volt túl sok.
Egy évvel ezelőtt sokat lamentáltam ilyen sajtos-sós cuccokon, a tészta nagyjából az a bizonyos sajtos pogácsa, ami kb. azonos alapanyagokból minden konyhában másként sül el és meg. Az időhiány miatt természetesen nem volt hajtogatás, és a lazító anyag főként sütőpor lett.

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 kis pohár tejföl
-5-10 gramm friss élesztő
- fél csomag sütőpor
- 1 csapott evőkanál só
- 10 dkg sajt
- a tetejére még sajt, köménymag és egy tojás

A szokásos módon összedolgoztam a tészta hozzávalóit, azaz robotgépben morzsásítottam a lisztet a vajjal, deszkára borítottam, és összegyúrtam a többi belevalóval. Nagyon vékony lapokra kinyújtottam, és ment egy picit pihenni a hűtőbe (sütőpapírokkal elválasztva egy tepsibe pakolva).
Félóra múlva az egyik lapot elővettem, megkentem a felvert tojással, megszórtam reszelt sajttal, köménymaggal, és igyekeztem nagyon keskenyre felvágni egy pizzavágóval. Sütőpapíros tepsi, 200 fokos sütő, amíg szépen meg nem pirul alul-felül (közben lehet tepsit forgatni, ide-oda pakolgatni, én akkor szeretem, ha tényleg ropogós minden irányból). Aztán persze a többi lap is sorra került szép sorban. Tényleg nagyon finom.
Van az Andinak is egy ripsz-ropsz-ropogósa. Itt van. Isteni az is.

Napi cukinak meg két fáradt, frissen mosott eb a múlt vasárnapról:



3 megjegyzés:

Andi írta...

Hűha, de gyönyörű! Ez nagyon tetszik, mert kevesebb sajt kell bele mint az enyémbe, és most spórolás van, ugyebár...

Január, spórolás, ugyebár. :-)

Cukik a cukik, én is így töltöm az időmet legszívesebben!

Bea írta...

Tényleg úgy néz ki, mintha frissen mosva, a mosógépből szedted volna ki a négylábúakat a párnákkal együtt. :) Az a lavór formájú fekhely még inkább ezt a hatást kelti.

Nálunk sem kellene sok idő, hogy elfogyjon egy nagy tál sajtos rúd. Szerintem az egész család szereti. Meg kellene csinálni. Kedves családtagjaim, valaki vállalkozhatna rá. :)

Névtelen írta...

Megtaláltam 'A' sajtos rúd receptet. Isteni! Még másnap is puha és omlós és húú de milyen finom :) Köszönöm szépen! Üdv,Zsófi