2011. december 6., kedd

Házi hot dog a Mikluástól


Azt biztosra tudtam, hogy a Mikulás fogja hozni ezeket a kis házi hot dogokat, de hogy melyik nap jön a szegény Miki, azt minden évben újra kell memorizálnom. A Mazsa konyhája blogon találtam, és bár egészen a legvégéig úgy tűnt, nem fog sikerülni, végül mégis tökéletes és isteni finom lett. A tésztája tökéletes, pillekönnyű, picit édes és picit sós egyszerre, lágy, foszlós, nem zsíros, nem száraz, nem tömör, nem morzsálódik, stb. stb. Egyszóval: tökéletes. Szeretném neki megköszönni a receptet, csak sajnos nem tudok nála kommentelni, mert regisztrálni kell. Annak pedig rengeteg oka van, hogy miért nem regisztrálok sehol, az egyik az, hogy úgyis elfelejtem a jelszavakat. Remélem idetalál valamikor és látja majd, mennyire örülök a receptjének, és KÖSZÖNÖM SZÉPEN!

Amúgy is kerestem már a megoldást, hogy a leveles tésztába tekert virslit valahogyan helyettesítsem, de sima kenyértésztába nem mertem. Ez egy hibátlan megoldás lett a problémámra.


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 dl langyos tej (nekem még kellett hozzá kb. 0,5 dl langyos víz)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 kiskanál só
- 8 db virsli (bőrös legyen, ne műanyag!)
- 1 tojás a kenéshez
- 3 liter víz, 1 evőkanál cukor és 1 kiskanál só a főzéshez

Az élesztőt felfuttattam (volna, ha lett volna kedve ma futni) a langyos cukros tejben, majd az olvasztott vajjal együtt hozzáadtam a sóval elkevert liszthez. Dagasztókarú robotgéppel dagasztottam, de nem nagyon akart összeállni a tészta, adnom kellett hozzá még kb. 0,5 dl langyos vizet. Félretettem kelni.  Úgy egy óra múlva megnéztem, és még nagyon gyengécskén kelt, ezért feltettem a radiátor tetejére a tálat, és egy újabb óra alatt ott kelesztettem meg.

Amikor végre valamennyire megkelt, kétfelé vágtam a cipót, 3 mm vastag körlappá nyújtottam és pizzavágóval 8 szeletre (háromszögre) vágtam a körlapot. A háromszög alapjához (a talpához) illesztettem egy-egy félbevágott virslit és szépen feltekertem. A két cipóból összesen 16 kis kifli lett. Félretettem megint kelni, de most már betettem az 50 fokos sütőbe, hogy egy kicsit gyorsítsam a folyamatot, mert már nagyon éhes volt a gyermek.

Közben odatettem egy nagy fazékban vizet forrni, tettem bele egy evőkanál cukrot és egy kávéskanál sót, majd kb. 15 perc kelesztés után a kiflicskéket egyenként beledobtam a forrásban lévő vízbe, és szűrőkanállal a víz alatt tartottam őket, ameddig lassan tízig számoltam. (Ez idő alatt a sütőt előmelegítettem 200 fokra).


Amikor végeztem a forrázással, mindegyik kifli tetejét megkentem felvert tojással és 20 percre betoltam a forró sütőbe. Minden kezdeti nehézség ellenére végül isteni finom és gyönyörű szép hot dogokat vettem ki a sütőből, biztos vagyok benne, hogy gyakran fogom készíteni ezután. Annyit fogok módosítani még, hogy nem fogom felezni a virsliket, hanem egy egészet teszek majd bele, mert bár nagyon nem akart eleinte megkelni a tészta, de a forrázás után úgy elkezdtek dagadni a kiflik, hogy a virsliket teljesen betakarták.

6 megjegyzés:

mazsolla írta...

jújdeszeretem az ilyeneket! a pizzás után ez a második kedvencem (persze ha van benne egy kis pariszósz is, annak mégjobban örülök! ;)) nagyon guszták :)

Andi írta...

Nyomtunk bele ketchupot meg mustárt, mert a virsli jól elvált a tésztától és lehetett mellé tölteni. (Ezt még bele is kéne írnom valahova.)

Pariszósszal majd legközelebb próbálkozom, egyelőre nem mertem variálni.

mazsolla írta...

nagyon finom úgy! és szívesen leszek majd főkóstoló :)))

Andi írta...

Jaj de jó! Köszi! :-)

csincsilla írta...

imádom ezeket a szarvasokat!!!!
a kiflik is cukik ám:)

Andi írta...

Köszi!

(Bea, Csincsilla! Ki lehet kapcsolni a zenét, itt a figurára kattintva, a szerkesztőben pedig (ahol a bejegyzéseket írjátok) az F5 gombbal. Ha nagyon idegesít titeket, akkor kiszedhetem, szóljatok!)