2011. november 3., csütörtök

Marokkói báránysült kuszkuszon


Na jó, nem akarok hazudni, ez nem bárány, hanem sertés comb, de nem is a hús volt a lényeg, hanem a kuszkusz. Bárány nemigen fordult meg eddig sem a konyhámban, mostanában meg aztán különösen nem. Szülinapomra viszont nagyon izgalmas ajándékokat kaptam a barátaimtól: kuszkuszt, vörös lencsét, bulgurt, bio kölest, finom olívaolajat, és volt akitől egy isteni vacsorát.

Ezt a receptet megint A koleszterinszint csökkenthető c. szakácskönyvből néztem ki, és kifejezetten a kuszkusz miatt esett rá a választásom. Az eredeti receptben sült spárgával tálalják, de azt írták, bármilyen sült zöldséggel helyettesíthető, így én az itthon található póréhagymából csináltam sült pórét hozzá.



Hozzávalók négy személyre, báránnyal:

- 4 szelet nagyméretű bárányhús kicsontozva (sovány lapocka)
- 258 g nyers kuszkusz
- 1 citrom leve
- 4 zöldhagyma apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 szál spárga 2,5 cm-es darabokra vágva (vagy bármilyen más zöldség)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma

A kuszkuszt tálba rakjuk, és forrásban lévő vizet öntünk rá úgy, hogy éppen ellepje. Fedővel fedjük le, hogy megtartsa a hőmérsékletet, és félrerakjuk 5 percre. Ezt követően belefacsarjuk a citromot, és hozzáadjuk a zöldhagymát. Nagy wokban felmelegítjük az olívaolajat, és megpirítjuk a spárgát (vagy bármilyen más zöldséget, én hosszúkásra vágott póréhagymát). Beleszórjuk a fokhagymát, és további 2-3 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kuszkuszt, és jól összekeverjük.

Hozzávalók a pácoláshoz:

- 1 evőkanál (csökkentett sótartalmú szójaszósz)
- 1 teáskanál méz
- 1 csepp olívaolaj (többet használtam)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 hajtás friss rozmaring apróra vágva
- 1 citrom leve (felet használtam)

A páclé összes hozzávalóját egy nagy tálban összekeverjük, ráöntjük a bárányhúsra. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek megfelelően összeérjenek. Én óvatosan csak egy hajtás rozmaringot használtam a négy helyett, de nyugodtan mehet bele mind a négy, mert a szójaszósz intenzív íze képes mindent elnyomni.

Serpenyőben magas hőfokon megsütjük a bárányhúst néhány cseppnyi olívaolajon Mindkét oldalon 2-3 percnyi sütés félig átsült húst eredményez, ha teljesen átsült húst szeretnénk, mindkét oldalt mintegy 4 percig süssük. Tálaláskor mindegyik bárányszeletet vágjuk 3 részre, és helyezzük a kuszkuszhalom tetejére.

(Egy adag tápértéke (ha báránnyal készül): 1828 kJ (437 kcal), 17,1 g zsír, 6,6 g telített zsír, 0,27 g nátrium.)


Finom volt sertéscombbal is, és most tudtam meg, hogy a kuszkuszt szeretem, mert az íze is jó, de pláne, hogy az elkészítése ennyire egyszerű. A gyermek persze mást vacsorázott.

4 megjegyzés:

csincsilla írta...

szép lett nagyon! tényleg átsül kétszer 4 perc alatt? mert akkor jöhet villámgyors vacsinak.

Andi írta...

hát elég vékony szelet húsok voltak, tényleg átsültek, de ha nagyon aggódsz, akkor lehet szerintem csirkéből is, mondjuk filézett combból.

Bea írta...

Azt hiszem, itt az ideje, hogy kipróbáljam én is a kuszkuszt. A bulgurt is azután kóstoltam meg, hogy te, vagy Tata (már nem emlékszem sajnos) ajánlottátok. Ezért örökké hálás leszek nektek :)
A bárány nálunk sem játszik :)

Andi írta...

Bea, mindenképp próbáld ki a kuszkuszt, szerintem a bulgur kicsit finomabb, ez viszont sokkal gyorsabb. Vannak, akik pörkölt, vagy valami szaftos hús mellé eszik, esetleg kezdhetnél azzal.