2011. október 12., szerda

Sütőtökös-zsályás szendvics


Persze, nem az én találmányom, az egyik kedvenc blogomon találtam. Nem szeretem a sütőtököt, sajnos, pedig annyira szép és annyira egészséges (én is ezt szeretnék eszegetni dominózás közben:)). Ebben a formában viszont korlátlanul tolnám befelé, annyira finom együtt. Egy-két pohár borral tökéletes, különleges és nagyon olcsó vacsora.

A receptet egy picit átalakítottam, hogy az otthoni alapanyagokat tudjam használni.

Hozzávalók:
- valami jobbféle kenyér
- valami jobbféle olívaolaj
- túró (eredetileg ricotta)
- sütőtök
- zsályalevelek, sok
- só, bors, csili
- egy fél citrom (bio, ha lehet)
(- egy gerezd fokhagyma)

A kenyérszeleteket olívával kikent, sütőpapíros tepsire fektetem, a tetejüket is kicsit megkenem. Forró sütőben nagyon halványra pirítom.
Közben megcsinálom a kétféle feltétet, a túrót összekeverem pici sóval, borssal, fél citrom levével meg a reszelt héjával. Az eredeti recept szerint a tököt meghámozzuk, felkockázzuk, sütőben megsütjük, nekem volt otthon néhány napos sült tököm, egyszerűen azt használtam, villával összetörtem, és összekevertem kis olajos csilivel, sóval, borssal.
A zsályaleveleket megmostam, leszárítottam, és forró olajban megsütöttem (egy-két perc, nem szabad megbarnulnia, akkor már keserű, kipróbáltam, némi konyhafelgyújtással összekötve). Papírtörlőre szedjük.

Most már csak össze kell mindent rakni, alulra a túró, rá a tökpüré, a tetejére meg néhány levél. Tényleg mennyei. (Az eredeti recept szerint a pirítósokat meg kell még kenni a fokhagymával, de utálom a fokhagymás pirítóst, nálunk ez kimaradt, a függők nyugodtan maszatolják be vele.)

5 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon gyönyörű! és én sem szeretem a sütőtököt, de csilivel biztos lecsúszna nálam is.

Hedvig írta...

Köszi! Pont tegnap sütöttem tököt és egy kis tálnyi kimaradt. Kipróbáljuk.

Bianka írta...

Nagyon izgalmas szendvics

zsuzsa írta...

Én szeretem a sütőtököt, és rendszeresen sütök is (sajnos ) csak magamnak...de ez a szendvics nagyon érdekes lehet. Ki fogom próbálni.

Bea írta...

Milyen vidám színkavalkád! Ez kell nekünk ezeken a hideg, őszi napokon. Én úgy vagyok a sütőtökkel, hogy néha megeszem, néha nem. De valószínűéleg, ha több felhasználási módját ismerném, mint hogy megsütöm, levest készítek belőle vagy salátába reszelem, hamarabb megszeretném én is. Ez jó lesz kezdetnek :)