2011. október 21., péntek

Könnyed égetett krém


A képen talán nem néz ki túl jól, de nagyon egyszerű édesség, ezért nem selejteztem ki azonnal. Persze új kedvencemben, A koleszterin csökkenthető c. szakácskönyvben találtam. Finom, gyümölcsös, meleg, gyors, egészséges, és akármikor egy személy részére is elkészíthető.

Hozzávalók négy személyre:

- 400 g málna (eper is megfelelő)
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 300 g alacsony zsírtartalmú natúr joghurt
- 6 evőkanál görög joghurt
- 6 evőkanál barnacukor
- 4 hajtás friss menta

A görög joghurtról ezt írja a könyv: A hazai natúr joghurtnál sűrűbb állagú, "glettsűrűségű" görög joghurt egyes hazai delikát üzletekben is kapható, de natúr joghurtból házilag is egyszerűen előállítható. A joghurtot gézkendőbe öntjük, szűrőbe tesszük, amit egy éjszakán át a hűtőben tartunk. Így a felesleges folyadék kicsöpög belőle, s ha kell, a felhasználás előtt még facsarhatunk is rajta egyet." Én is ezt tettem, pontosan úgy, ahogy Csincsillától tanultam, csak az volt a baj, hogy mire a felhasználásra került volna a sor, már ehetetlen állapotba került, ezért ezt a hozzávalót tejföllel pótoltam. De ne ezen a mellékszálon kalandozzunk, mert két másik probléma is felmerült, amiért ez a desszert nem néz olyan jól ki a fotómon, mint az eredetin: az egyik, hogy fagyasztott gyümölcsöt használtam (epret és málnát is), de nem csöpögtettem le rendesen, így elég sok levet engedett grillezés közben. A másik pedig, hogy a grillező program a sütőmben valamiért nem működött tökéletesen, ezért nem karamellizálódott olyan gyönyörűre, mint vártam. És még így is nagyon finom lett, el is fogyott.

Nagy hőfokra előmelegítjük a grillsütőt. A gyümölcsöt elosztjuk négy kis edénybe. A vaníliaesszenciát összekeverjük a joghurttal (én vaníliás cukrot használtam), és ráöntjük a gyümölcs tetejére a tálakban. Erre aztán minden edényben vékonyan görög joghurtot rétegezünk, hogy megvédjük a keveréket a megalvadástól. Minden egyes edény tetejére másfél evőkanálnyi barnacukrot szórunk, hogy befedjük a felszínt. Majd mindezt 2-3 percre a grillsütőbe helyezzük, amíg a cukor karamellizálódik. Tetejére még friss mentát szórunk és tálaljuk.

(Egy adag tápértéke: 749 kJ (179 kcal), 3,1 g zsír, 1,8 g telített zsír, 0,08 g nátrium.)

1 megjegyzés:

csincsilla írta...

érdekes ez a krém, tulajdonképpen házi gyümölcsjoghurt grillezve, tuti kis kétperces desszertnek tűnik egy ütősebb ebéd után, kérem a listámra.