2011. október 9., vasárnap

Könnyű csokoládétorta


Mi csak gumitortának hívjuk, mert ismét sikerült elrontanom egy tortát. Kivételesen nem a recepttel volt a baj, hanem mivel nem találtam itthon szódabikarbónát, idő már nem volt rá, hogy leszaladjak érte a boltba, ezért ezt kihagytam. Nagy hiba volt, legalábbis én úgy érzem, ezért lett tömör, nehéz sületlenszerű, gumiállagú. Ízre viszont nagyon finom érdemes lesz majd még egyszer megpróbálni - ha kiheverem a sok finom kakaópor elvesztegetését.

A recept megint Daniel Green, Catherine Collins: A koleszterinszint csökkenthető szakácskönyvéből van, ez most az új kedvencem. Tesómnak sütöttem szülinapjára, de most mégis inkább felszeletelve megszárítom az egész tortát sütőben és szabad levegőn, és tortadarának, eperjoghurtra ízesítőnek, meg ilyenekre szeretném elhasználni, ha működik ez a B terv.



Hozzávalók 14 személyre:

- 240 g finomliszt
- 120 g nem édesített kakaópor
- 240 g extra finom porcukor (azaz porcukor)
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só (hát ennyit nem mertem beletenni, de majdnem)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 275 g kimagozott aszalt szilva pürésítve (sajnos a finom sültszilva-lekváromat használtam)
- 2 teáskanál vaníliaesszencia (nem hiszem, hogy azért nem sikerült a torta, mert ezt kihagytam belőle)
- 2 tojás
- 225 ml fölözött tej
- 225 ml erős kávé
- maréknyi eper a tálaláshoz (elhagyható)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kikenünk olajjal egy 22 cm-es tortaformát (én az aljára inkább sütőpapírt tettem). Egy nagyméretű keverőtálban összeöntjük a lisztet, a kakaóport, a porcukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahéjat. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, a tojást és a tejet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntjük a kávét a keverékhez, és az egészet az előkészített tortaformába töltjük. 40-45 percig sütjük, vagy addig, amíg a sütemény közepébe szúrt kés hegyére már nem ragad rá a torta.
Néhány percig hagyjuk hűlni, majd a tetejét porcukorral hitnjük meg, és máris tálalhatjuk, mellé esetleg epret is szolgálhatunk fel.

Egy adag tápértéke: 854 kJ (204 kcal), 4,1 g zsír, 1,4 g telített zsír, 0,31 g nátrium.

Sajnálom, hogy nekem nem sikerült, és majd megkérem tesómat, hogy szkennelje be az eredeti fotót a tortáról, hogy fel tudjam ide tenni, hátha kedvet kap valaki a kipróbáláshoz.

3 megjegyzés:

csincsilla írta...

már hiányolni akartam a gumitortátokat:) pedig jól néz ki, rájöttem, hogy az a baj, hogy túlzottan finnyások vagytok. sztem ez egy teljesen jól sikerült torta, nem piskóta (:)), szép, tömör kevert tészta. nincs nagyon kávéíze a sok kávétól, egyébként?
a szódabikarbónától tényleg más lenne az állaga, de én bírom az ilyen tömör cuccokat:) sütőpor sem volt? azt is nyugodtan rakhattál volna bele helyette.

Andi írta...

Nincs kávéíze, hanem inkább kakaóíze van.
Volt sütőpor is, 2 kávéskanállal, az belekerült, csak a plusz 2 kávéskanál szódabikarbóna maradt ki.

Bea írta...

Én ez alapján is kedvet kaptam a kipróbálásához. Csatlakozom Csincsillához: egyáltalán nem tűnik elrontottnak. Amikor emlegettétek a gumicsokitortát valami sokkal szörnyűbbre gondoltam. Ez nagyon jól néz ki!!!