2011. október 24., hétfő

Francia kenyér


Így, két szóban: francia kenyér - és nem franciakenyér. Hogy igazán franciakenyér-, azaz bagett-formájú legyen, kellett volna hozzá kelesztő- és sütőforma, hogy szép hosszúkás, karcsú kenyérkéket kapjak. Ennek hiányában szakajtóban is lehetett volna keleszteni, akkor nem terül szét ennyire, vagy keményebbre dagasztani, bár nekem így is megfelel, nagyon is megfelel.



Az elmúlt hetek több sikertelen kenyér- és zsömlesütési kísérlete után találtam Európa eszik szakácskönyvbemben a receptet, és amiért felfigyeltem rá, az azért történt, mert Csincsilla már többször javasolta, hogy készítsek kovászt a kenyérhez, vagy legalább keverjek be valamennyi lisztet, vizet és élesztőt egy órával a dagasztás előtt, mert így finomabb kenyeret fogok kapni. Ebben a receptben pedig pont ez volt az utasítás. Nagyon bejött, úgyhogy próbálkozni fogok még többféle liszttel is.

Ehhez a kenyérhez teljes kiőrlésű búzaliszt kellett volna, de ilyen feliratút nem találtam azon a három helyen, ahol kerestem, ezért jobb híján vettem Graham búzalisztet, nem tudom, van-e valami különbség.

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 dkg finomliszt
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál méz
- 3 kávéskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 doboz joghurt
- 5 dl langyos víz

Az élesztőt, a joghurtot, a vizet, az olajat, a sót és a mézet a finomliszttel (tehát a teljes kiőrlésű, vagy Graham búzaliszt kivételével minden hozzávalót) összekevertem, és egy órát állni hagytam. Ez idő alatt az élesztő szépen elkezdett dolgozni, a tészta kicsit megemelkedett, bugyborékolni kezdett. Ekkor hozzákevertem a Graham lisztet is, és a géppel simára dagasztottam. Vizes kézzel azonnal megformáztam 9 db zsemlét és 1 db hosszú, rúd alakú kenyérkét, majd hagytam őket duplájára kelni.


(Alig fértek el a sütőlemezen, igaz, én fele mennyiségű tésztát szoktam egyszerre gyártani, az ráfér egy sütőlapra.) Előmelegítettem a sütőt 250 fokra, és (mivel elfelejtettem visszavenni a hőfokot), ezen sütöttem kb. 20 percig. Az eredeti recept szerint közepes hőmérsékleten 40-50 percig kellett volna sütni.


A fiamnak ebből csomagoltam ma szendvicset, és 10.00 órakora már jelzett is msn-en, hogy finom lett a zsömle!

Édeske. :-)

16 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörűek lettek!!! a fiad meg fantasztikus, hogy megeszi. felhívnám a figyelmedet, hogy ez kb. csak a joghurtban különbözik a DNK-tól, meg hát az időben (meg az élesztő ebben 20 g, a DNK-ban pedig 12,5 g, de ez rendben is van, mert az idő is nagyon más). az olaj meg olyan sokat nem oszt. nagyon szép a belseje is.
sztem egyébként a Graham liszt az finomliszt meg korpa, a teljes kiőrlésűnek pedig elég beszédes a neve:) pl. itt:
http://antalvali.com/comment/8249/graham-liszt-v-tkbuzaliszt

Andi írta...

Köszi! Hogy nem jutott eszembe magamtól is utánanézni a neten? :-)

És te mennyi vízzel cserélnéd le ezt a joghurtmennyiséget? Hátha akkor DNK-sabb ízű lesz.

csincsilla írta...

azt hiszem, az időn múlik, és az idő alatt pedig egyre csak folyósodik, szóval kevésre cserélném:)

Bianka írta...

Szép formás

gondaanyu írta...

A joghurt az jó bele, és ha még egy kis főtt krumplival is felturbózod, olyan kenyeret kapsz, hogy ihajja !

Andi írta...

Jó ötlet, Gondaanyu, ez eszembe se jutott, pedig krumplis kenyeret is szoktam sütni! Ki fogom próbálni legközelebb, köszönöm az ötletet!

Bea írta...

Jaj de szép lett Andi! Úgy irigyellek, hogy ilyeneket tudsz sütni. Most már csak nekem kéne felzárkóznom hozzátok :)

Andi írta...

Köszi Bea, és képzeld, nagyon finom is lett! Nyugodtan megpróbálkozhatsz vele, még nekem se sikerült elrontani! :-)

Bea írta...

Morr-morr, Andi! Ezt úgy írtad, mintha törvényszerű lenne, hogy elronts ilyeneket. Pedig én tudom, hogy milyen ügyes vagy.

mazsolla írta...

olyan szemétség, hogy a kenyér ennyire hízlal, pedig milyen finom is egy frissen kisült meleg kenyér....nagyon jól néz ki!

Andi írta...

Köszi Mazsi! A graham-lisztes is hízlal? Szívesen sütnék neked valami fogyókúrás kenyeret!

mazsolla írta...

az a baj, hogy nem tudom...asszem minél barnább annál kevésbé hízlal, de már ezt is megcáfolták 800 oda vissza :) abban viszont benne vagyok, hogy amikor VÉGRE megszervezzük a borozós estet akkor megengedek magamnak egy kis házi kenyeres bűnözést (is)! MIT SZÓLSZ??? :D

Andi írta...

Ez szuper lenne! valami Bruschettás-borozós est? Ezen a hétvégén?

mazsolla írta...

igeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen!!! :))) de a hétfő este jobb lenne! új hajam lesz aznap! :) (nameg Évi és Viki már lefoglaltak a hétvégére....)

Andi írta...

Hétfő este nekem pont tökéletes! :-)

mazsolla írta...

sejtettem!! ;) juhúúúúú