2011. október 2., vasárnap

Fahéjas-almás szilvalekvár

Idén mindössze három féle lekvárt tettem el: sárgabarackot, szedres őszibarackot és ezt a fahéjas-almás szilvalekvárt. Az alap ízekből (meggy, eper, szilva) még volt, egyedül a sárgabarack fogyott el. És úgy gondoltam, nem árt kísérletezni a különlegességekkel. Persze először csak kis mennyiségben, mert mi van, ha nem lesz finom? Az ember még ajándékba sem ad szívesen olyan, ami neki nem ízlik...

A lekvár receptjét a Dr. Oetker Facebook oldalán találtam. Ők 85 dkg szilvából, 40 dkg almából, 1 tasak Dr. Oetker befőzőcukorból és 1 rúd fahéjból javasolják a készítést. Nálam ez így nézett ki:

- 2,5 kg szilva
- 90 dkg alma
- 25 dkg cukor
- fél evőkanál őrölt fahéj

A gyümölcsöket mosás, magozás után mértem le.
A szilvát félbevágtam, kimagoztam. Az almát megszabadítottam a magházától és kis darabokra vágtam. Nem hámoztam meg.

A gyömölcsök felét egy lábasba tettem és botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a maradék gyümölcsöt és a cukrot. Nagy lángon, sűrűn megkeverve felforraltam, majd takarék lángon még nagyjából egy órát hagytam rotyogni, amíg a szilva teljesen szétesett és az alma is megpuhult. Ekkor beleszórtam az őrölt fahéjat, és botmixerrel tovább pürésítettem, de csak annyira, hogy azért maradjon darabos gyümölcs is a lekvárban. Még 10 percig főztem.

Az előző este elmosott üvegek aljára 2-3 szem egész fahéjat (nem fahéjrudat) szórtam, beletöltöttem a forró lekvárt, annak a tetejére szintén 2-3 szem fahéjat helyeztem. Gyorsan lezártam az üvegeket és 5 percre fejreállítottam. Ezután újságpapírba csomagolva mehetett is 4 napra a dunsztba.



A fenti mennyiségből 7 kisebbfajta üveg lett. Mivel nem maradt ki semennyi a lekvárból, pont megtöltöttem a 7 üveget, ezért csak a fazék aljáról tudtam megkóstolni, hogy milyen lett. Nekem nagyon ízlik. Almakompót szilvával, körülbelül ez jutott eszembe róla. :)

7 megjegyzés:

Andi írta...

Na, ezek már tényleg profi fotók, gratulálok! A lekvár is nagyon izgalmasan hangzi, jó, hogy kísérletezel ilyenekkel.

csincsilla írta...

hű, nagyon szépek lettek! mi az az egész fahéj ami nem rúd? már megint kimaradtam valamiből, úgy látszik:)

Bea írta...

Ugyanolyan papírzacskóban lehet venni, mint az őrölt fahéjat, de nem hosszú rúd alakja van, hanem kicsi, 1-2 centis darabkák.

csincsilla írta...

akkor tépek is beszerezni egy zacskóval, imádom a fahéjat. el sem tudom képzelni, milyen lehet, nagyon kíváncsi vagyok!!!

Bea írta...

Itt láthatod a fotón:
http://csincsilla.blogspot.com/2011/02/zozi-fele-forralt-bor.html

Bea írta...

Én meg még fahéjrudat nem használtam soha, pedig én is imádom a fahéjat. :)

Mazsola írta...

1. Nagyon jól néz ki, kíváncsi vagyok az ízére!
2. Nagyon jó ötlet az udvari fotózás!
3. Én már mindenféle fahéjjal dolgoztam! :P Viszont egész fahéjjal szerintem adventi koszorúnál! :))