2011. október 4., kedd

Citromos-ragadós csirke


Tesómnak névnapjára megvettem Daniel Green-Catherine Collins A koleszterinszint csökkenthető (Étrend, főzés, receptek - érrendszerünk védelmében) c. szakácskönyvét, mert egy orvosi vizsgálaton kiderült, hogy magas a koleszterinszintje. Most egy kicsit visszaszereztem tőle ezt a könyvet, és néhány receptet ki szeretnék próbálni belőle, ez lett az első.

A kiadó előszava ehhez a recepthez a legjobb lesz ide, nekem nem is kell írnom semmit: A csirke bőrének eltávolítása drámaian csökkenti a telített zsírok mennyiségét úgy, hogy közben semmit nem veszítünk az ízhatásból. Az íz és a kompozíció érdekében tálalja rukkolaágyon, rizzsel vagy anélkül.

Hozzávalók 4 személyre:

- 8 csirkerész (mell, felső- vagy alsócomb)
- 3 citrom
- 2 evőkanál pergetett méz
- 3 gerezd fokhagyma nem megpucolva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2-3 hajtás friss rozmaring

Annyit változtattam rajta, hogy a mellekről igen, de combokról a bőrt nem szedtem le, mert az nekem készült, bár ha tesómnak magas a koleszterinje, akkor nyilván nekem is, viszont engem nem érdekel. A friss rozmaring helyett, mivel az úgyis elszáradt az erkélyen, szárítottat morzsoltam rá, és 3 helyett 7 fokhagymagerezdet használtam. Természetesen nem felejtettem el alaposan sózni és borsozni is a csirkedarabokat, mert anélkül én nem bírok megenni semmit.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A citromok levét egy nagy tepsibe kipréseljük. Hozzáadjuk a mézet, a fokhagymagerezdeket és az olívaolajat, majd jól összekeverjük. A csirkedarabokat beletesszük a tepsibe, meg is forgatjuk többször a finom páclében, és a kifacsart fél citromokat köré rakjuk. (Meglepő, hogy a sütés ideje alatt a kifacsart citromokból még mennyi citromlé kerül a tepsibe.) Beletesszük a rozmaringot is, és 1 órán át sütjük. A citrom a végére ragacsossá válik, karamellizálódik, és ugyancsak fogyasztható (ha bio).

(Egy adag tápértéke: 1439 kJ (344 kcal), 17,6 g zsír, 4,8 g telített zsír, 0,25 g nátrium.)


Hogy tökéletes legyen ez a kis koleszterindiétás kaja, jó házi vajjal és házi tejjel (mindenképpen a fölével együtt) készített krumplipürét adtam mellé. Nagyon finom lett, de legközelebb kicsit több mézzel és egy pici gyömbérrel fogom készíteni.

4 megjegyzés:

Bea írta...

Hű de beindultatok a mai napon. Nem győzöm kapkodni a fejem a sok új bejegyzés miatt :)
Nálunk ez úgy nézne ki, hogy a csirkemell az enyém lenne (szigorúan a bőre nélkül) a combja Imié (szigorúan a bőrével). :) Finom lehet, szeretem ezeket a mézes sült cuccokat.

csincsilla írta...

hű, de jól néz ki. én is szokok hasonlót csinálni, de mivel szinte sosincs otthon biocitromom, a héját nem használom.
ja, és remekül szórakoztam a leíráson, isteni volt:) meg a fényképek is azok, remélem, ez egy új éra kezdete, és ezentúl ez lesz a napi adag:)

tata írta...

szerintem nagyon különleges volt, nagyon finom! és köszi a szülinapomra, meg a gumicsokitortát meg az eperhabot meg a zöldséglevest is.

Andi írta...

Nagyon szivi! Mindjárt csinálok neked nem-gumicsokitortát is :-)