2011. szeptember 3., szombat

Kakaós fonott kalács

Tegnap azon agyaltam, hogy mit is kellene sütni. Valami édeset ettem volna, valamilyen kelt tésztából készültet, mert egy darab élesztő árválkodott a hűtőben. Mostanában rengetegszer csináltam kakaós csigát, így azt az ötletet elvetettem. Végignéztem a nagyobb gasztrooldalakat, de igazán semmi nem fogott meg. Aztán eszembe jutott, hogy több mint egy éve szeretnék kipróbálni egy kakaós kalácsot, amit egyik ismerősöm ajánlott. Az e-mailjeim között meg is találtam azt, amelyikben elküldte a linket a recepttel.


Judit áradozott róla az e-mailben, állítólag a két pici gyereke minden héten ezt kéri tőle. Gondoltam, ha már a kakaós csiga ennyire bejött, miért ne maradhatnánk nagyjából ugyanazon a vonalon, csak kalács formában. :)

A recepten szinte semmit nem változtattam, de azért bemásolom ide, hátha valaki nem szeretne átkattintani a Mindmegettére.

Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 4 dl tej
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 2 evőkanál étolaj
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt

A krémhez:
- 25 dkg vaj/margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál kakaó


2 dl tejet meglangyosítottam, egy csipet cukrot kevertem bele és felfuttattam benne az élesztőt. Egy nagy keverőtálba beleöntöttem a lisztet, a maradék tejet és az élesztőset is, valamint hozzáadtam a sót, tojássárgáját, a cukrot és az olajat. Robotgéppel hólyagosra dagasztottam, majd lisztezett deszkán jól átgyúrtam és hat egyforma cipóra osztottam. Fél óráig kelesztettem a deszkán.

Közben a 25 dkg vajat kitettem a napra, hogy meglágyuljon. Hozzáadtam a kakaót, vaníliás cukrot és a kristálycukrot, majd habosra kikevertem.


A 6 db kis cipót egyenként hosszúkás, téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a kakaós krémmel és a hosszabb oldalánál fogva feltekertem mint a kakaós csigát. A tekercseket hármasával összefontam és sütőpapírral bélelt magas oldalú tepsibe fektettem. Még fél óráig pihentettem (ebben a jó melegben hamar megkelt) és amikor már szinte összeértek a fonatok a tepsiben, megkentem a tetejüket felvert tojással.

200 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 35 percig sütöttem. Először hirtelen megpirult a teteje, ekkor letakartam alufóliával. Kb. 20 percig így sült, csak az utolsó néhány percre vettem le róla.


Kissé megijedtem, mert láttam, hogy sütés közben elkezdett kifolyni belőle a kakaós krém. Azt hittem, nem is nagyon marad benne. De végülis hova folyhatott volna, az egész tepsit beterítette a kalács. :)

J
uditnak igaza volt, tényleg nagyon finom ez a süti. Könnyű dolgozni a tésztájával, a krémmel és minden úgy működött ahogy a nagykönyvben meg van írva. Mutatós is, szeletelés után lehet látni, hogy van benne bőven kakaó. Anyuéknak is vittem át, ők is dicsérték. Igazi vendégváró, mert elég sok lesz belőle.

13 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörű lett!!! épp az én fahéjas kalácsomat akartam posztolni, amikor belebotlottam ebbe a kakaós csodába.
gratulálok!

tata írta...

ez nekem is nagyon tetszik, szeretném megcsinálni egyszercsak! :)

Bea írta...

Hát akkor rajta, Tata! Nem fogsz csalódni. :)

Csincsilla, összebeszéltünk? :) Azért a fahéjas kalács receptjét is kérjük szépen! A neve alapján az lesz a következő projektem ha kelt tésztának állok neki.

Andi írta...

Hát ez csodálatos lett, nagyon ügyes vagy, Bea!

Mazsola írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mazsola írta...

Bizonyítottan baromi jó lett!:)

Névtelen írta...

Tényleg nagyon egyszerű volt megcsinálni,nagyon finom és szép lett!Köszönöm

Bea írta...

Kedves Névtelen!
Köszönöm szépen a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett. :)

Hungirl írta...

Ha szaritott elesztot hasznalok, akkor abbol mennyi kell bele?

csincsilla írta...

Kedves Hungirl, Bea receptje, de ha sürgős, én annyit tudok mondani, hogy én ennyi liszthez egy zacsi (az 7 g, ha jól emlékszem) szárított élesztőt használnék. ez kevesebb, mint az 5 dkg friss, de nem raknék hozzá többet, inkább hagynám tovább kelni.

Bea írta...

Itt vagyok! :) Köszönöm szépen, hogy kisegítettél Csincsilla. Kedves Hungirl, én nem szeretem a szárított élesztőt, soha nem is használok ezért nem tudtam volna érdemben válaszolni. De Csincsilla nagy szakértője a kelt tésztáknak, ezért nyugodtan megbízhatsz a javaslatában. :)

Unknown írta...

Egyszerűen imádom ezt a receptet! És a családom is! Nagyon könnyű megcsinálni, és a végeredmény? Isteni! Azt hiszem sűrűn fogom elkészíteni! Nagyon köszönöm a receptet! (Y) :)

Bea írta...

Kedves Évi! Nagyon köszönjük, hogy megsütötted a kalácsot és megírtad a véleményed. :) Örülök, hogy ízlik, nekünk is nagy kedvencünk, még mindig! :)