2011. július 1., péntek

Sajtmártásos lasagne sült zöldségekkel, Andi módra


 Most ez a kedvenc ételem:) A keresztanya és a kitaláló Andi volt (őstésztáját ld. itt). Akkor szerettem bele, amikor Rebeka megcsinálta a szülinapomra (ld. itt).

Lasagnék eddig nálunk:
- mángoldos lasagne Anditól
- brokklis lasagne megint csak Anditól

Szerettem volna reformosítani, ha már úgyis én csinálom a tésztát, akkor aztán elég mindegy, legalábbis a gyártás szempontjából, hogy teljes kiőrlésű lisztet szórok a gépbe, vagy finomat. És még azt is szerettem volna, hogy ebédre is remekül szállítható legyen, ezért lett a végén lasagne, de besamel nélkül, mert valami egészen könnyű zöldséges ételre vágytam.
Ez sem az a tíz perc alatt összedobod, és kész kategória, de tényleg megéri, mert egyrészt nagyon-nagyon-nagyon finom, pont ilyenekre vágyik az ember nyáron, másrészt meg irtózatosan nagy adag, két napig eheti egy négytagú család. Mint ahogy mi is. És eléggé sajnálom, hogy a mai vacsorámra már biztos nem jut.

Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 nagy tojás
- 3 kis csipet só
- 1-2 kanál víz, ha szükség van rá

A Jamie módszere. Nekem kis aprítóm van, szóval tojásonként, három adagban gyúrom össze. A tartályba beleöntök 10 dkg lisztet, pici csipet sót, egy egész tojást. 1-2 percig járatom a gépet, amíg összeáll egy csinos gombóccá (ha mégsem lesz csinos gombóc, akkor sem sírok). Gyúródeszkára borítom, és még kétszer megismétlem ugyanezt. Utána az összes tésztát összegyúrom, ha kell, teszek hozzá pici vizet. Letakarva hagyom egy fél órát pihenni.
Fél óra elteltével három gombócba vágom, és a tésztagéppel kinyújtom. Finomliszttel készült tésztával kicsit könnyebb bánni, de azért ezzel is lehet dolgozni. Minden fokozaton kétszer áthajtottam. Elég vékonyra nyújtottam, alulról a második fokozaton fejeztem be, jóval vékonyabb lett, mint a bolti lasagnetészták.

Közben megcsináltam a tölteléket. Hozzávalók:
- 4 cukkini
- 1 padlizsán
- 3 nagyobb sárgarépa
- 2 paradicsom
- néhány kanál olívaolaj
- só, bors

A zöldségeket megmostam, a répát még meg is pucoltam, nem túl nagy darabokra felkockáztam. A legnagyobb, magas oldalú gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, locsoltam rá vagy két evőkanálnyi olívát, rákanalaztam az összekevert zöldségeket. Só, bors, átkeverés. Mehetett a forró sütőbe, kb. fél órára.

Amikor megsült, összeállítottam.

Egyéb hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- kb. 1 dl tej (vagy fehérbor)
- 35-50 dkg sajt
- 5 paradicsom
- szerecsendió, kurkuma

A kész, megpuhult zöldségeket átöntöttem egy nagyobb tálba. A tepsit véletlenül sem mosom el, ebben fogom a lasagnét megsütni. Összeállítottam a tölteléket, a zöldségekhez hozzáöntöttem a tejet és a tejszínt meg a fűszereket. Jó leveses lett, ami kellett is, mert nem akartam a tésztát előfőzni.
A még olajos tepsi alját kiraktam a nyers tészta ötödével, erre rákentem a tejszínes-tejes zöldségragut felét. Erre jött megint egy ötödnyi tészta, arra pedig két felszeletelt paradicsom és sok reszelt sajt. Ezt még egyszer megismételtem, a tetejére megint paradicsom és sajt került. Még meglocsoltam egy kis olívával, és mehetett a forró sütőbe pirulásig.
Egyszerűen isteni.


Kóficka. A meleg napokon felköltözött a cipőspolcra:) Fényképezni meg nem lehet, mert a farka folyamatosan jár:)

5 megjegyzés:

Hajni írta...

Nagyon aranyos kiskutya!

Hedvig írta...

Kívánatos étek!

Bianka írta...

Jaj de aranyos

Andi írta...

Ez a kaja valami frenetikusan néz ki, nem tudom hová tudod még fokozni ezt a sajtmártásos izét.

Kóficka meg annyira tündéri, csak hiányzik a farkincája...

Bea írta...

Erről eszembe jutott, hogy még soha nem csináltam lasagne-t, pedig nagyon szeretem. Így zöldséggel pedig kifejezetten a "mennyei kaják" kategóriába sorolnám.

Kófickának sok puszi, és üzenem neki, hogy most nagyon jól esne ebben a dögmelegben, ha legyezne a farkával :)