2011. május 7., szombat

Sonkádi kötött leves

Szintén a  Vidék íze magazinból való a recept, méghozzá az áprilisi számból. Anyukám szinte a teljes húsvéti menüt ebből sütötte-főzte meg. Hozzáteszem: nagyon jó ötlet volt. Ez a leves különösen elnyerte tetszésemet, nemcsak az íze, hanem a különleges levesbetét miatt is.

A magazinban elolvashatjuk, hogy a recept beküldője elmondja: nem azért nevezik "sonkádi"-nak, mert sonka benne, hanem mert Sonkádon született és ott tanulta édesanyjától ennek a levesnek az elkészítését.  

Hozzávalók (vigyázat, 8 személyre!):

a leveshez:
- 4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 közepes karalábé
- 2 közepes krumpli
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 zellergumó
- 1-1 csokor petrezselyem és zeller zöldje
- só

a töltelékehez:
- 30 dkg házi füstölt sonka (anyuék nyers, füstölt combot használtak)
- 1 evőkanál zsír
- 1 közpes vöröshagyma
- pirospaprika
- őrölt bors
- só

a levesbetéthez:
- 3 összetett marék finomliszt
- 5 tojás

Anyuék először a tölteléket készítették el: a füstölt combot ledarálták, majd egy lábasban kevés zsíron megpirították. A lereszelt vöröshagymát hozzákeverték és lehúzták a lábast a tűzről. Pirospaprikával és borssal ízesítették. Mivel a füstölt comb elég sós volt, sót már nem adtak hozzá.

A zöldségeket megtisztították, a répákat felkarikázták, a krumplit, zellert és karalábét felkockázták, a fokhagymát összezúzták. A petrezselyem és zeller zöldjét megmosták, csokorba kötötték. Ezeket mind egy nagy lábasban sós vízben feltették főni. Víz és só helyett csontlében is főzhetjük a zöldségeket. 

A levesbetéthez a három összetett marék lisztből és a tojásokból nem túl kemény tésztát gyúrtak. A recept szerint vékony lappá kell nyújtani, de anyuék előszedték a tésztakészítő gépüket és annak segítségével nyújtották ki a tésztát kb. 7,5 cm széles szalagokká. 

A szalagokat lefektették a gyúródeszkára és mindegyiket egyenletesen bekenték a sonkás-hagymás keverékkel. A szalagok felső egyharmadát ráhajtották a második harmadra, majd ezt az egészet a harmadik harmadra. A hosszú tésztacsíkok egyik végére csomót kötöttek, majd levágták a csíkról. Addig folytatták ezt, amíg elfogytak a tésztacsíkok.

Közben a levesben majdnem megpuhultak a zöldségek. Ekkor beletették anyuék az összes tésztacsomót és teljes puhulásig főzték. A leves a szép színét a tésztából kifővő pirospaprikás zsiradéktól kapta. 

A petrezselyem és zeller zöldjét kiemelték a levesből, aminek a tetejére felaprított friss petrezselymet szórtak. 

Nagyon-nagyon finom volt és legalább ennyire laktató is. Tényleg hatalmas adag készül ebből a mennyiségből. Nekünk is csomagoltak a maradékból anyuék és még harmadnap is ezt ettük. Mindössze annyi a hátránya, hogy a belefőzött tészta elszívja a levét, amit másnap-harmadnap pótolni kell egy kis csontlével vagy ha ez nincs kéznél, felönteni vízzel és kevés ételízesítővel átfőzni az egészet.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

A munkatársnőm mesélt erről a levesről, azt mondta nagyon finom

csincsilla írta...

és mennyi idő volt, amíg elkészült? mert nagyon kívánatos (én némi tejföllel enném, nagykanállal:)), csak elég bonyinak tűnik ez a tésztázás.
amikor csomózták, és elvágták, nem folyt ki nagyon a töltelék? vagy az mindegy? most rögtön jöhetne egy nagy tányérral belőle, annyira megkívántam, amíg próbáltam felfogni a receptet :(

Andi írta...

Hát ja, én se voltam képes felfogni a receptet, de kóstolás után talán jobban be tudnám tájolni, hogyan készült :-)
Nagyon csúcsszuperül néz ki, gratulálok!

Bea írta...

Első olvasatra nekem is nagyon bonyolultnak tűnt, de ahogy írtam be a receptet, megvilágosodtam. :) A legnehezebb része a tésztanyújtás-megkenés-három harmad egymásra hajtása (mintha a magyar zászlóban a piros-fehér-zöld sávot egymásra hajtanánk)- és végül a tésztacsík végének megcsomózása. A többi pofonegyszerű.

Csincsilla, nekem is rögtön eszembe jutott a tejföl. Én mindent azzal eszek :) Kicsit lebbencsleves jellege lenne tőle, de azt úgyis imádom. A kérdéseidre hamarosan válaszolok, kifaggatom anyukámat.

Bianka, feltétlenül próbáld ki, nem fogsz csalódni.

Mazsola írta...

Nyami! :)

Bea írta...

Megkérdeztem anyut: kb. 2 óra volt míg elkészült a leves és csak ici-picit potyogott ki a töltelék amíg csomózták a tésztát. A csomózás előtt az ujjával összenyomta a tészta végét, ezért nem folyt ki belőle sok.

csincsilla írta...

hát, van türelme anyukádnak:) minden elismerésem:)

Turák Kinga írta...

volt szerencsénk kóstolni, nagyon finom!