2011. május 17., kedd

Kókuszos-citromos kevert sütemény (némi csokival)

Édességfüggő vagyok. Sajnos. És még mindig jobban járok, ha én sütök, mintha táblaszám enném a bolti csokit. Nagyon gyakran sütök ilyesféle kevert tésztát, mert pillanatok alatt elkészül, gyakorlatilag elronthatatlan (hacsak nem égetem szénné), ezerféleképpen variálható, attól függően, hogy éppen mi van otthon, és mihez van kedvem, és mindezek mellett még viszonylag egészséges is, ha lecseréljük a finomlisztet meg a finomított cukrot (zsiradék pedig helyből alig van benne). Egyetlen keverőtálban össze lehet dobni, aztán már is mehet a sütőtepsibe, nem kell hozzá gyúródeszka sem, és egyébként sem kell utána órákig mosogatni.
Szerintem legalább hetente egyszer sütök valami ilyesfélét, nem is értem, miért szerepel ennyire kevésszer a blogon. Muffint szinte csak ebből a tésztából csinálunk, gyakran készül sok meggyel, vaníliásan, almás-diós-fahéjas, körtés, mikor mi van kéznél.

Almás koszorú, karamellöntettel
Joghurtos kakaós torta Beától
Citromos édeskenyér Évától
Duplacsokis muffin

A klasszikus recept 1 csésze joghurt, fél csésze étolaj, 2 csésze liszt, 1 csésze cukor, 2 tojás, fél zacskó sütőpor, gondolom, mindenki ismeri, ezt lehet variálni. Az étolaj helyett már régóta némi puha vajat vagy tejszínt használok, a liszt felét (vagy az összeset) lecseréltem teljes kiőrlésűre. A finomított kristálycukor helyett mehet a barna cukor meg a mindenféle cukorpótló. És persze mehet bele mindenféle gyümölcs, a kisebbek egészben, a nagyobbak kockásítva vagy pürésítve vagy reszelve, dió, mandula, csokicsepp, kakaó, kókusz, gyümölcslé, lekvár, tényleg bármi. Az állagára kell figyelni egy kicsit, hogy ne legyen nagyon híg, de azért túl sűrű sem, ha beletöltjük a sütőformába, akkor legyen benne némi hajlandóság az önterülésre, ne kelljen erővel simára tuszkolni. Ha túl sűrű, akkor lehet egy kis joghurttal, tejjel, tejszínnel, gyümölcslével hígítani, ha túl híg, akkor még némi liszttel, darált dióval, mákkal, stb. lehet sűríteni.
A sütési idő függ persze a formától, egy lapos tepsiben hamarabb megsül, szögletes kenyérformában 180 fokon kb. 40 perc (tűpróba!).
Érdemes egyszerre akár két adagot is sütni, a sütőben elférnek egymás mellett, és nagyon jól fagyasztható.

Kókuszos-citromos hozzávalói:
- 2 nagy tojás
- 1 pohár joghurt
- csipet só
- fél pohár fruktóz
- 3 dkg puha vaj
- 2 pohár Graham-liszt
- egy pohár kókuszreszelék
- másfél nagy citrom leve
- fél zacskó sütőpor
- fél pohár csokicsepp

Az egész tojásokat habosra keverem a csipet sóval meg a fruktózzal. Szépen hozzáadom a többit, először a vajat, ezzel is habosra keverem, utána mehet bele a liszt, a joghurt, a kókuszreszelék, a citromlé, a sütőpor, meg a csokicsepp. Ha viszonylag szétosztva adom a folyékony meg a porszerű hozzávalókat, akkor nem kell két tálban pancsolni, csak egyet kell mosogatni.
Papírral kibélelek egy szögletes sütőformát, beleöntöm a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.
Amikor kivettem a sütőből, akkor még hagyom a formában állni kb. tíz percet. Utána sokkal könnyebb rácsra borítani, kevésbé hajlamos a szétmállásra. Rácson hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen kihűlt, akkor még lehet vele kicsit faxnizni, kis csokival bevonni (jó, ez most tényleg kicsit sok lett), vagy cukormázzal, vagy citrommázzal, vagy karamellel, vagy vajjal megkenni, és azt megszórni porcukorral, de ezek nélkül is finom.




 Napi cukinak meg ma jöjjön a bukaresti cukialvó-világbajnokunk, Villám cica. Remek érzékkel válogat a színek között:


Itt pedig megint kertészkedik a drága:)
 

A szép cicaképeket természetesen Villámgazditól kaptuk.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Csiperke írta...

Ez nagyon jól hangzik! A receptet elmentettem, köszi!

Andi írta...

Jó, de hol a cica feje a cserépben?
Amúgy én is ki szerettem volna térni arra, hogy a "némi csoki" kicsit enyhe kifejezés. Nagyon jól néz ki és biztos finom is volt. :-(

Gabi, a tortatanonc írta...

Én is nagyon szeretem ezeket a sütiket! Mert nagyon finomak és ráadásul egyszerűek, végtelenül variálhatóak!
A cica pedig imádnivaló! ...ahogyan kertészkedik! :)

csincsilla írta...

a cica fejét levágták, azt külön hasznosítják:)

Bea írta...

Jaj de jó, hogy van még egy olyan édesszájú a világon mint én. :) Szép lett a süti, olyan mint egy püspökkenyér, amit én nagyon szeretek. És szerintem a csoki mennyisége is éppen kielégítő a tetején. :) Szóval egyáltalán nem sok.

Mazsola írta...

Édes ez a macs. :)