2011. április 27., szerda

Fahéjas-mandulás csiga


Fahéjas csiga, kicsit másként, még ez is a húsvéti kalácsdömping része volt.
A tészta a szokásos, tojás nélküli édes kelt tésztám, fahéjjal és őrölt mandulával megszórva (ez a kettő elég jó együtt, már próbáltuk:)), feltekerve, papírban, muffinnak álcázva megsütve, és végül kapott egy kis cukormázat, hogy ünnepibb legyen. Meg egyébként is maradt még cukormázam a töltött tojásokból.

Hozzávalók a tésztához:
- egy adag gyorskovász (a készítését ld. lentebb) - ha nincs, akkor helyette 1 csésze finomliszt meg 1 csésze langyos víz
- 2 csésze finomliszt
- 1 csésze langyos tej (ha lehet, zsíros házi tej)
- 1 teáskanál só
- 3-4 evőkanál cukor (vagy 2 evőkanál méz)
- szűk negyed kocka friss élesztő (50 gramm/4)

Gyorskovász: egy nagyobb tálban összekeverünk egy csésze lisztet és egy csésze langyos vizet egy teáskanál cukorral és egy morzsányi élesztővel. Nylonzacskóba húzzuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 12-24 órát. Érdemes rászánni azt a néhány percet, mert sokkal finomabb lesz tőle a tészta.
A tészta készítése a szokásos, minden megy a keverőtálba, és kb. 20 percig dagasztjuk (géppel:)). Figyeljük, és ha kell, korrigáljuk, adunk hozzá némi langyos vizet vagy lisztet, szép lágy tésztát akarunk kapni. Letakarva állni hagyjuk vagy másfél órát, amíg a duplájára nem kel.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Két cipóra osztjuk, egyesével szép vékonyra kinyújtjuk (2-3 mm).

Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- 8 evőkanál őrölt mandula
- 4 evőkanál (barna) cukor
- kb. 15 dkg olvasztott vaj

A kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vaj felével, megszórjuk a fahéj-mandula-cukor hármas felével. Pizzavágóval 2-3 cm vastag csíkokra vágjuk. Nem érdemes vonalzót és milliméter-papírt használni, szebb lesz, ha egyenetlenek a csíkok. A kis maszatos tésztadarabokat egyesével feltekerjük, a továbbiakban muffinként kezeljük:) (muffinsütő, muffinpapír). Letakarva megint hagyjuk megkelni. 220 fokra előmelegített sütőben sütjük, öt perc múlva 180 fokra csökkentjük a hőrmérsékletet. Ha kész, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Hozzávalók a cukormázhoz :
- egy kis tojásnak a fehérjéje
- egy fél citrom leve
- kb. 25 dkg porcukor

A tojásfehérjét villával kicsit felverjük, nem kell habosra, csak ne legyen darabos. Belenyomjuk a fél citromot, aztán hozzáadagoljuk a porcukrot, hogy elérje a megfelelő állagot.
A teljesen kihűlt kalácskákra rácsurgatjuk vagy ha sűrűbb a mázunk, akkor kenőkéssel megkenjük.

A szerda pedig cicanap, megint a (már nem sokáig) bukaresti Villámcicát csodálhatjuk. Tavasz van, ő is kertészkedik, vagy ő is zöldell, lehet választani. Mindenesetre nagyon-nagyon cuki!





Annyira jól áll neki a sindling, és annyira tematikus is egyben, nem?

5 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon szégyellem magam! Én semmit nem sütöttem...
A cica cuki, a csiga sajnos nem látszik a képen nálam.

Andi írta...

Már látom a csigát is, álomszép! Kár, hogy kóstoló nem jutott nekem.

Bianka írta...

Nagyon guszta

Marcsi írta...

A csiga nagyon finom lehetett, de kivételesen nem a süti köti le a figyelmemet :))) cukorborsó a cica :)))

Bea írta...

Ezer éve ettem fahéjas csigát és most úúúgy megkívántam. Nagymamámnak kellene szólni, ő nagyon finom csigákat tudott régebben sütni. Kérdés, hogy még mindig tud-e. Le kéne tesztelni záros határidőn belül. :)