2011. április 1., péntek

Epres túrókocka


Ez egy ilyen édességes hét. Meg némi visszatérés a kockákhoz.

Az úgy volt, hogy eredetileg túrótortát (ilyet vagy ilyet vagy ilyet) akartam sütni, méghozzá meggyeset, csak úgy, minden különösebb ok és alkalom nélkül, időnként úgy érzem, hogy minden kényeztetés rám fér.  Aztán kicsit elszerencsétlenkedtem a dolgot, nem vettem ki időben a fagyasztóból a meggyet, nem vettem a torta tetejére tortafényt (viszont pont volt egy doboz felolvadt eprem), szóval menet közben ez lett belőle, de nem baj, így is nagyon finom volt. Ha nem csak úgy, szerda estére készült volna, hanem valami ünnepélyesebb alkalomra, akkor kis tejszínrózsákkal meg eperszeletekkel ki lehetett volna csinosítani, de most jó volt ez így is.
Az alja sima kakaós piskóta, rajta meg a szokásos tejszínes-joghurtos túrókrém, most egy doboz megtört eperrel dúsítva.

Hozzávalók a piskótához:
- 4 egész tojás
- 1 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál finomliszt
- csipet só

Már rég lemondtam a tökéletes piskótáról, szóval a lehető legegyszerűbb módon csinálom mostanában. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. A tojásokat nem választom külön, egy nagy tálba felütöm őket, és a csipet sóval maximális fokozaton nagyon habosra verem. Ez legalább öt perc, szépen kifehéredik és nagyon megnő a térfogata. Ekkor fakanállal óvatosan belekeverem a kakaót és a lisztet. Ekkor persze némileg összeesik a hab, akármilyen óvatosan is keverem, de nem érdekel. Sütőpapírral kibélelek egy nagy tepsit, és beleöntöm a masszát, fakanállal széthúzogatom a tepsi széléig, és mehet is a sütőbe. Viszonylag gyorsan megsül.
Hagyom egy kicsit állni a meleg sütőben, nyitott ajtó mellett (és háromszor pördülök balra). Még melegen rácsra borítom, és lehúzom róla a sütőpapírt. Hagyom teljesen kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
- 1 kg krémes túró (Lidl)
- 2 dl tejszín
- 1 nagy pohár joghurt (450 gramm)
- néhány kanál porcukor, ízlés szerint
- fél citrom leve
- teáskanálnyi vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
- 1 zacskó (25 gramm) porzselatin
- egy doboz fagyasztott, de már felolvadt eper (kilós fagyisdobozokban fagyasztok, nem mértem le), kissé áttörve
- néhány kanál lekvár

A zselatint egy másfél literes lábasban beáztatom olyan 1 dl vízbe. A tejszínt kemény habbá verem. Egy jó nagy tálban összekeverem a többi hozzávalót. Óvatosan belekeverem a tejszínhabot. A zselatint kevergetve forrásig melegítem. Teszek egy merőkanálnyit a krémből a zselatinhoz, alaposan elkeverem. Aztán még egyszer, meg még egyszer. Ezt a már lehűlt, zselatinos keveréket aztán hozzákeverem a többi túróhoz.

A kihűlt piskótát visszateszem a tepsibe. Megkenem néhány kanálnyi lekvárral (kényszeresen kenek, hogy ne ázzon el a piskótám, persze lehet, hogy kenés nélkül sem ázna át, de nem merem kipróbálni). Ráöntöm a zselatinos túrókrémet, ami most éppen elég híg, de tudom, hogy lesz majd sűrűbb is, nem keseredem el.
Egy-két órára megy a hűtőbe, aztán már ehetjük is.

6 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon finom lehet,gyönyörű!

Citromhab írta...

Csodaszép!! Pár kockát be tudnék vállalni:-)

Andi írta...

Nagyon-nagyon finom volt, és szokás szerint gyönyörű is! Én nem tudtam, hogy a túrótortát szeretem, de ezek szerint igen. Megpróbálkozom vele, amikor majd hajlandó leszek sütni.

Bianka írta...

Azt a betyár....fantasztikus

Bea írta...

Epeeeer! Erről eszembe jut, hogy mindjárt itt a nyár. :) Egyből jobb hangulatom lett.

Andi, néha engem is érnek ilyen meglepetések a "szeretem a túrótortát vagy nem?" kérdéssel kapcsolatban. :)

zsuzsa írta...

Gyönyörű.
Én csak elindítanám azt az örökbefogadási kérvényt...Nem lesz velem sok gondod, mert 2-3 hét alatt 100 kg leszek és elvisz a szívem (vagy az ördög)