2011. február 23., szerda

Wanted reform almatortával

Ezt a cukorbogarat pénteken délután vagy este találták fuszulykáék, valahol a 9. kerületben szaladgált az úttesten. No azonosítójel, sem csip, sem nyakörv, beszélni nem tud. 2-3 év körüli, jól tartott, kissé molett ivartalanított kan kutyus, különös ismertetőjele a rendkívüli intelligencia:) Tényleg nagyon okos, állítólag:) Teljesen szobatiszta, tutira lakásban tartották, rendeltetésszerűen használja a bútorokat:

Lehet, hogy valaki nagyon sír utána. Nem ismerős valakinek?

Megint egy kis almás, a változatosság kedvéért, iszonyúan romlanak az ősszel beraktározott almáink, muszáj elhasználni a maradék részeket. Viszont próbáltam az ezer kalórián belül maradni, valahogy karácsony óta nem sikerül abbahagyni a folyamatos süti- és csokievést, lassan már nem fogok tudni járni sem.
A tésztába csak teljes kiőrlésű tönkölylisztet tettem, cukor helyett xilitet (én így mulatok) használtam, a vajról pedig nagyvonalúan elfeledkezem (már amikor eszem).

Hozzávalók a tésztához:
- 125 gramm jéghideg vaj
- 125 gramm teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
- 1 evőkanál xilit (cukor a tökéletes alakúaknak)
- csipet só
- egy kis tojás

Eljárás a szokásos, a felkockázott vajat a liszttel, cukorral és sóval beledobáljuk az aprítógépbe, néhányszor megpörgetve összemorzsásítjuk. Deszkára borítjuk, közepére öntjük a tojást, és gyors kézzel összegyúrjuk. Ha nem volt elég kicsi a tojásunk, akkor kicsit ragadós lesz a tészta, erősebben kell majd lisztezni. Kerekre nyújtjuk, kibélelünk vele egy fodros tortaformát, nem kell előtte kivajazni, elég zsíros a tészta, nem fog odatapadni úgysem. A maradék tésztát levágjuk, félretesszük, ezzel díszítjük majd a tetejét. Betesszük a hűtőbe, legalább egy fél órára.

Amíg hűl, megcsináljuk a tölteléket.

Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. egy kiló alma
- 2-3 evőkanál xilit (cukor annak, aki nem fél)
- egy teáskanál vaníliaesszencia vagy egy zacskó vaníliás cukor
- egy mokkáskanálnyi őrölt fahéj
- két evőkanál lekvár, bármi
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
- néhány evőkanál tejföl, opcionális

Az almákat meghámozzuk, csutkátalanítjuk, feldaraboljuk. Pici vízben fedő nélkül megpároljuk, legyen puha, de még ne maszuljon szét. Öntsük szűrőbe, hagyjuk lecsöpögni és kihűlni. Hozzákeverjük a cukrot/édesítőszert, vaníliát, fahéjat.

Elővesszük a tésztát a hűtőből. Megkenjük a két kanálnyi lekvárral (én birset használtam), megszórjuk némi zsemlemorzsával (mindez azért kell, hogy ne ázzon szét a tésztánk a párolt almától), rápakoljuk a tölteléket. A kis maradék tésztából alkothatunk valami csinos díszt a tetejére. (Én most a tészta széleit kicsit visszahajtogattam.) Esetleg meg lehet kenni néhány kanálnyi tejföllel, de ez tényleg kihagyható. Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük, kb. 20 perc, amíg kicsit el nem kezd pirulni.

Melegen sem volt rossz, de hidegen még jobban ízlik:)







Hogy a szendvics kerek legyen, egy kis Zsuzsi is. Szerintetek mit néz? Igen, talált, a csodálatos kutyadokit! Tényleg:)


Kicsit ellaposodott, úgy látom:) nem az eb, a műsor:)

5 megjegyzés:

Andi írta...

Ez a Zsuzsi melyen édes! Hogy nézi a szízört! Fantasztikus!

Nagyon jó az almás, kipróbálom! Különösen ez a tejfölözős rész tetszik.

És a talált kutyusnak drukkolok nagyon, hogy megtalálja a gazdiját.

Andi írta...

Én voltam, Andi, csak másik azonosítóval.

csincsilla írta...

jézus, valahogy egyre több van belőletek:)

Bianka írta...

De édes kutyulik, de a torta is isteni lehet

Bea írta...

Tönkölylisztből sem ettem még almatortát. :) A színe miatt kicsit fenntartással lennék vele szemben, de lehet, hogy jobban ízlene mint a finomlisztből készült tesója.

Nagyon cukik a négylábúak. A talált kutyusról egyből Vilma jutott eszembe, ahogy megláttam a széken fekvős képét. Remélem mielőbb meglesz a gazdija, ha nem is az igazi legalább olyan aki örökbefogadja és élete végéig szeretgeti szegényt.