2011. február 21., hétfő

Tarajos fánk

Ez itt kérem szépen egy újabb fánk, mégpedig a párna csücske kistestvére. Természetesen anyu készítette, ki más? Karácsonyra megkapta Bangó Margit Ünnepi ízek című szakácskönyvét és nagy lelkesen elég sok mindent megfőzött, sütött már belőle. Ezt a fánkreceptet is ott találta,  mi pedig lecsaptunk rá és kértük, hogy ezt ne hagyja le semmiképpen az elkészítendők listájáról. Ő pedig teljesítette kívánságunkat. :)


Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 6-7 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 1 l tej
- 2 csipet só
- sűrű szilvalekvár
- olaj a sütéshez

Elkészítjük a kovászt:

3 dl tejet meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 1 evőkanál cukrot adunk hozzá és lefedjük. 10 percig állni hagyjuk, amíg megkel. A maradék tejet langyosra melegítjü és félretesszük.

Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet és az összes hozzávalót a langyos tejet kivéve. A megkelt kovászt hozzáadjuk a liszthez és dagasztani kezdjük miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet. Addig dagasztjuk amíg a tésztánk el nem válik az edény falától. Ezután a tészta tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.


A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, tetejét is meglisztezzük és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 10 x 10 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek középvonalától lefelé rákanalazunk 1-1 evőkanál sűrű szilvalekvárt. A tészta felső részét ráhajtjuk, széleit jól összenyomkodjuk, majd az alsó részét késsel centiméterenként bevagdaljuk.

Forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Alaposan lecsöpögtetjük, papírtörlővel fel is itatjuk róla a felesleges olajat. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Mivel én szeretek mindenféle fánkot, ez is ízlett. De mondtam anyunak, hogy az ő farsangi fánkját és a párna csücskét nem tudta überelni. Ennek kissé nehezebb a tésztája és szerintem legközelebb lehetne kisebb négyzeteket vágni belőle. Egy darabtól jól is laktam.  :) 

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

csincsilla írta...

istenien néz ki. annyira bírom, hogy mindig úgy kezdődik a recept, hogy végy egy kiló (vagy több:)) lisztet:)
tulajdonképpen enni szeretem a fánkot, csak ne kéne sütni:)
anyukád egy hős!