2011. február 18., péntek

Majoránnás csirkemáj karamellizált almával és zelleres krumplival

Valamelyik nap teljesen belefeledkeztem Tündér blogjába, tele van remek ötletekkel. Ott vadásztam ezt is, illetve kicsit átformáltam a saját szám íze szerint (békésen használhatom az egyes számot, a gyerekeim sírva menekülnek a csirkemáj elől).
Az a fantasztikus benne, hogy kb. 20 perc tokkal-vonóval, alig kell utána mosogatni, olcsó és nagyon finom.


Hozzávalók:
- fél kiló csirkemáj
- néhány krumpli
- egy zellerdarab
- 2-3 alma (remekül hasznosíthatóak a barnulni kezdő delikvensek)
- némi zsiradék
- só, bors, majoránna, kicsi cukor
- a krumplipüréhez a szokásos dolgok, tej, vaj, tejföl, ilyesmi

Néhány darab krumplit meghámozunk, feldarabolunk, és a szintén meghámozott, felaprított zeller társaságában feltesszük főni (nekem volt otthon jó sűrű zellerkrémlevesem, azt használtam). Amíg megfő, egy serpenyőben egy fél kanálnyi libazsíron megsütjük a csirkemájakat:  rászórjuk a majoránnát, és 3-4 percig sütjük oldalanként, közben valamikor sózzuk-borsozzuk. Amíg sül, meghámozzuk és felszeleteljük az almát. A megsült májat kiborítjuk, a serpenyőben hagyunk egy evőkanálnyi szaftot. Ebbe dobáljuk bele az almáinkat, két-három perc sülés után mehet rá egy fél evőkanálnyi cukor, azzal is még kicsit sütjük, hogy rákaramellizálódjék.
Közben megfőtt a krumpli-zeller, leöntjük a vizet róla, és áttörjük, kis tej/tejföl/vaj társaságában.
Szinte tovább tart megenni, mint megcsinálni, és tényleg nagyon finom.

4 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Imádom a májat bármilyen formában,nagyon finni lehetett,guszta lett!:-)

Bianka írta...

Imádom a májat és a majoránnát is és egyben meg valósággal isteni

Bea írta...

Három sorban leírtál egy komplett főételt körettel? Na ezt csinálja valaki utánad :)

Sajnos én csak a köretre tudom azt mondani, hogy nagyon ötletes és megkóstolnám, mert a csirkemájat én sem szeretem. :(

Hedvig írta...

Fú, de jól néz ki!