2010. november 15., hétfő

Spagetti petrezselymes csirkével

Tesóm főzte! 

Szerintem ez a tészta Andinak is nagyon tetszene. Amikor meghallottam, hogy gyömbér és citromhéj is kell bele, kissé felvontam a szemöldököm. Aztán megkóstoltam és azt mondtam, határozottan finom.  Nagyon különleges íze volt ezeknek az összetevőknek köszönhetően. 

Nem tudom, hogy csinálta Mazsolino, de a csirkemelldarabok olyan puhák voltak benne, hogy szinte szétestek, mégis megtartották a kis kocka formájukat. 


Hozzávalók:
- 25 dkg csirkemellfilé,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 ek. olívaolaj,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 kk. firssen reszelt gyömbér,
- 1 kk. cukor,
- 2,5 dl csirkehúsleves kockából (vagy csirkealaplé),
- spagettitészta,
- 5 dkg vaj,
- 2 ek. finomra vágott petrezselyem vagy bazsalikom 


Az előkészület:


A húst megmossuk, leszárítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Az olívaolajat nagyobb serpenyőben felforrósítjuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és kis lángon, állandóan kevergetve 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, a cukrot, kevés sót, és gyakori keverés mellett még 2 percig pirítjuk. Beleöntjük a csirkehúslevest, felforraljuk, és a forrástól számítva legalább 5 percig főzzük.

Közben egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a tésztát éppen csak puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük és előmelegített tálalóedénybe tesszük.


A vaj felét nagyobb serpenyőben megolvasztjuk. Bele tesszük a hagymát, üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a húst, és gyakran keverve addig sütjük, amíg megpirul. Beleöntjük a gyömbéres keveréket, összepároljuk. 

A maradék vajat a tésztához keverjük, összeforrósítjuk. A csirkét a tészta tetejére halmozzuk, jól összekeverjük, megszórjuk a petrezselyemmel vagy bazsalikommal, de készíthetjük 1-1 kanállal vegyesen is. Azonnal tálaljuk.


Mazsolino még ezt a megjegyzést fűzte hozzá:

Tyúkhúsleveskockát használtam. Vigyázni kell a citromhéjra, nagyon gyorsan megéghet! Én vegyesen tettem rá petrezselymet és bazsalikomot.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Jól gondoltad, Bea, nagyon tetszik, biztosan meg fogom csinálni!

csincsilla írta...

annyira izgat, hogy mi lesz azzal a két és fél dl folyadékkal? elfőzzük? vagy felszívja a tészta?

Bea írta...

Szerintem fele-fele arányban elfőzzük és fel is szívja a tészta. Az én adagom mondjuk eléggé szaftos volt.

Mazsolino írta...

A felére kell elfőzni a löttyöt, a végén pedig a tésztára önteni.