2010. november 11., csütörtök

Mazsolás túrólepény


Sajnos mazsola nélkül csináltam, mert nem tudtam, hogy Hajni mennyire szereti. Neki készült ma délután ez a süti, amikor eljött beszámolni munkahelyi viszontagságairól, és megmutatni az izraeli útján készült fényképeket, videókat. Szerencsére mazsola nélkül is nagyon ízlett neki.

Hétvégén, amikor a túróm sorsáról kellett döntenem, Évával beszéltem telefonon, és azt mesélte, hogy mostani kedvencemből, Stahl Végre otthon! szakácskönyvéből éppen ezt a mazsolás túrólepényt süti. Este visszahívtam, hogy megtudakoljam, hogy sikerült, s azt mondta, nagyon-nagyon finom lett. Ezért mindenképpen ki akartam próbálni én is ezt az egyszerű receptet, és Hajnit választottam kísérleti nyuszinak. De mint mondtam, a mazsolát kihagytam belőle, mert azt sokan nem szeretik, valamint házi narancslikőrrel helyettesítettem a rumot, mert azt meg én nem szeretem. Féladagot készítettem, ahogyan Éva is, ezért ennek a receptjét írom le.


Kezdem azzal, hogy 24 cm-es tortaforma helyett 17 cm-esben sütöttem, így ezt a pici, vékony, finomságot majdnem felfaltuk egy ültő helyünkben.

Hozzávalók a féladaghoz:

- 25 dkg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja (vakmerően most nem hagytam ki)
- 5 dkg puha vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor (az eredeti receptben egy vaníliarúd kikapart belseje volt)
- 7,5 dkg cukor (ami tartalmazta a fenti vaníliás cukrot is)
- 1 tojás
- 1/2 evőkanál sütőpor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- csipet só
- 2,5 dkg mazsola
- kb. 1/2 dl rum, vagy narancslikőr, vagy bármilyen alkoholos/alkoholmentes folyadék

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Amíg melegszik, tortaformát kivajaztam és kevés cukorral meghintettem. A mazsolát, ha használtam volna, felforraltam volna a narancslikőrben, kihűtöttem, majd leszűrtem volna.

A túrót egy nagyobb lyukú szűrőn átpasszíroztam. Ezután a robotgéppel jól kikevertem a puha vajat a cukrokkal, majd beledolgoztam a tojást. Belekevertem a sütőport, az étkezési keményítőt, 2 evőkanál narancslikőrt, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a sót. A mazsolát is ekkor tettem volna hozzá. Átöntöttem az előkészített tortaformába, a tetejét megigazítottam, hogy szép sima legyen, és betoltam a sütőbe 50 percre. Csak az utolsó 10 percre kellett letakarnom alufóliával, hogy ne piruljon tovább. Fél ötkor kezdtem neki, és ötkor már betoltam a sütőbe!


Tálaláskor Csincsilla baracklekvárját kanalaztuk a tetejére, úgy ettük. Az eredeti receptben az áll, hogy a tetejét meg kell szórni porcukorral, ezt elfelejtettem, de nem is baj, mert így is elég édes lett, valamint az, hogy egy éjszakára hűtőbe kell tenni, hogy az ízek jól összeérjenek. Szerintem így is jól össze voltak érve az ízek, s ha Toma is megeszi a neki félretett utolsó szeletet, akkor soha meg nem tudom, milyen lett volna összeért ízekkel.

15 megjegyzés:

mazsolla írta...

Mazsola nélkül??????!!! :O

Andi írta...

Bocs! A Mazsolát csak élve szeretjük, sülve nem!

Mazsolino írta...

Húú, ilyet nem akar valaki csinálni nekem......? :) Olyan jóóól néz kiii!!

Andi írta...

Mazsolino, te is megcsinálhatod, mert naggyon egyszerű. Már azóta beírtam, de lehet, hogy te még nem olvastad, hogy fél óra volt az összeállítása túrópasszírozással együtt.

Marcsi írta...

hm, a túró rudi torta is nagy siker volt, most ezt sütöm meg hétvégén:))) Tomaaaa, annyira de annyira irigyellek :))))))))

Bianka írta...

Fenséges
Én sem vagyok mazsola párti

zsuzsa írta...

Én is nagyon irigylem Tomát!!! Ugyan nem vágó súlyú lennék hanem orvosi eset a kóros elhízás miatt, de most úgy gondolom bevállalnám. A sütit én is ki fogom próbálni! ha nem rontom el, akkor beszámolok róla.

zsuzsa írta...

Elfelejtettem: egyre szuperebben a fotók! Ügyi vagy!

csincsilla írta...

imádom. ebből is csak az derül ki, hogy ezek a kevert sütik elég nagy tartományban működnek. nagyon hasonlít a recept F. Nagy Angéla mazsolás túrótortájára (http://csincsilla.blogspot.com/2008/10/mazsols-trtorta-la-fna.html), csak ott a két evőkanál keményítő helyett egy és háromnegyed evőkanál dara van, és két tojás az egy helyett (a dara miatt kell a folyadék), és kicsit több a cukor is, de a régebbi receptekben mindig sokat írtak, én azt már rögtön csökkentem. már vagy húsz éve sütöm (néha, mert annyi más kedvenc sütim is van), és tényleg elronthatatlan, és nagyon, nagyon finom.
szépek nagyon a képek. ja, és a narancslikőr fantasztikus ötlet, legközelebb én is teszek bele, még van egy kicsi a tiédből:)

viki írta...

aztaaaaaaaaaaaaaaaa! :D

Andi írta...

Marcsi, ezt nem fogod tudni elrontani, feltétlen süsd meg! A túrórudi tortádról nem is meséltél!

Zsuzsi, neked is ugyanez, hogy próbáld ki, mert nem fogod megbánni, egyszerű nagyon. Köszi, hogy mindig megdicséred a képeket, igyekszem nagyon! :-)

Csincsilla, bármikor újra tudom tölteni az üvegedet, mert még nagyon sok van. Gondoltam egyébként, hogy a te túrós sütijeidben ugyanez már fent van a blogon, de elfelejtettem. Azt látod, ugye, hogy ez féladag, úgyhogy az egész adagba itt is két tojás kell.

Viki, köszi! :-) Sokat jelentenek az aztaaaaaaaaaa-id! :-)))) Biztos jól nézhet ki, amikor már te is elragadtatod magad!

csincsilla írta...

a fél kiló túróhoz az F. Nagy Angélánál 4 tojás kell. a kettővel osztás, főleg ilyen kis számoknál, még sokszor sikerül:)

Andi írta...

Jaaaa :-)

Bea írta...

Nagyon cuki süti lett. :) Magamnak biztosan nem állnék neki megcsinálni, de a tesómnak szerintem meg fogom :) Úgyis jön hamarosan a szülinapja.

tata írta...

ha viki azt írja: aztaaaa, akkor kér belőle. hogy nem jöttél még rá????