2010. november 6., szombat

Hentestokány

Múlt héten tesókám főzőtt az egész családra. A hentestokányra esett választása, amit az egyik Lajos Mari-féle szakácskönyvből nézett ki. Azt nem mesélte el, hogy egyszerű volt-e számára elkészíteni vagy bonyolult, mindenesetre mindenkitől bezsebelhette a dicséretet, mert nagyon finomra sikerült az ebéd. Omlós volt a hús, és nagyon kellemes ízt adott neki az aláöntött fehérbor és a belefőzött ecetes uborka.

Azt hiszem, Mazsolinot már nem kell féltenem, a sütik után a főzéssel is megállja helyét a konyhában.


Bemásolom a receptet amit a képekhez küldött. Azt írta hozzá, hogy természetesen ő nem ezekkel a mennyiségekkel dolgozott, hiszen az kevés lett volna.

Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka vagy -comb (nekünk karaj)
- 15 dkg császárszalonna
- 5 dkg olaj vagy sertészsír
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 dl félszáraz fehérbor
- só,
- bors
- 20 dkg ecetes uborka
- 2 dl tejszín

+ a körethez:
- 25 dkg tarhonya
- 5 dkg zsír/vaj vagy ennek megfelelő olaj
- 1 közepes fej hagyma
- só


Elkészítés:

A húst megmossuk, szárazra töröljük, 1,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk.

A császárszalonnát ugyancsak csíkokra metéljük, belehelyezzük egy nagyobb lábasba. Hozzáadjuk a zsiradékot és közepes lángon kissé megpirítjuk a szalonnát. Ezután rádobjuk a finomra vágott hagymát , és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprózott fokhagymát, a paradicsompürét és a bort, felforraljuk.

Beleforgatjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk (elfőtt levét egy kevés vízzel pótoljuk).

Az ecetes uborkát vékony csíkokra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn megreszeljük, a húshoz adjuk, 5 percig pároljuk. Végül aláöntjük a tejszínt, és további 4-5 percig, sűrűre összeforraljuk, ha szükséges utánasózzuk, borsozzuk.

A tarhonyához:
Az olajat/zsír/vajat felforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát. Lassú tűzön fedő nélkül, állandóan keverve világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vagy reszelt hagymát. Ismét néhány percig pirítjuk. Felengedjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje, megsózzuk és összekeverjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk, elfőtt levét egy kevés forró vízzel pótoljuk. Óvatosan tanácsos kevergetni, nehogy ragacsos legyen.

Nem tudom, végül maradt-e még valamennyi ebből az ebédből, én kaptam egy kis adagot kóstolónak. Finom volt, annyira, hogy még másnap is szívesen ettem volna belőle.
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült Mazsolino mai ebédje, mert úgy hallottam, megint ő főzött. :)

7 megjegyzés:

Hedvig írta...

Nagyon szeretjük! Mustárral is szoktunk ízesíteni, de óvatosan.

Mazsolino írta...

Köszi, Tesókám! :)
Nem maradt egy falat se! :D Benő megette az utolsó kis adagot is, így tényleg mindenki evett belőle. :)
Ki fogom próbálni mustárral, köszi!!
Igen, ma is főztem, az adagod a hűtőben vár. :)

Andi írta...

Én is készültem egyszer hentestokányt főzni, de valamiért elmaradt, ezért naggyon örülök a receptnek! Ügyes vagy Mazsolino!

Magia da Inês írta...

✿Olá, amiga!
✿ܓܓPassei para uma visitinha...amei!!!
Uma receita apetitosa e fácil de fazer...
Amiga... seu blog está ficando cada vez mais saboroso!!!
✿ܓܓ✿Bom fim de semana!
Beijinhos.
Itabira✿ܓܓ✿
Brasil✿ܓܓ

Bianka írta...

Nagyon guszta, szeretem

csincsilla írta...

hogyhogy a tesód főzött? milyen jó rendszer:) és örülök, hogy Benőt sem hagyjátok ki semmi jóból, remélem, ízlett neki:)

Bea írta...

Azért főzött a tesóm, mert anyuék dolgoztak, úgyhogy ő kapta a feladatot (amit szívesen vállalt). És elárulhatom, a múlt hét végi ebéd is finom lett, hamarosan azt is láthatjátok! :)