2010. november 5., péntek

Epres-étcsokis krémsajt


Na, akkor jöjjön megint egy édesség! Nagyon régóta várakozik már ez a recept a kedvencekben, és most végre minden összejött hozzá. Még szép poharakat is sikerült kölcsönöznom a fotózáshoz. Ez megint azzal a céllal készült, hogy egy kis tejterméket tudjak bejuttatni a gyerekbe.


Hozzávalók:

- 25-30 dkg krémsajt (lehet mascarpone, Philadelphia, vagy házi krémsajt, mint nálam most)
- 20-30 dkg mélyhűtött eper
- 3-4 evőkanál balzsamecet
- 7-9 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál narancslikőr vagy egy narancs leve
- 1 evőkanál citromlé
- 3 kocka étcsoki
- 1 kiskanál kakaópor
- 5 evőkanál natúr joghurt, ha nem házi krémsajttal készül
- 2 evőkanál tej
- 1 zacskó vaníliás cukor (vagy 1-2 csepp vaníliaesszencia, vagy 1 vaníliarúd)

Azzal kezdtem, hogy négy poharat betettem a hűtőbe. Ezután elkészítettem az eperkrémet, mert annak hűlnie kell. Ehhez az epreket kiolvasztottam, lecsöpögtettem, pár szemet félretettem a díszítéshez, majd a maradékot kicsit feldaraboltam és betettem egy kislábosba. Hozzáadtam 3 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál porcukrot. Összefőztem, villával összetörtem a szemeket, amennyire tudtam, és folyamatosan kevergetve addig főztem, amíg jól besűrűsödött. Félretettem hűlni. (Ha valakinek van idén eltett, kicsit hígabb eperlekvárja, azzal is nyugodtan előállíthatja a krémet!)

Amíg az eperkrém hűlt, elkészítettem a kétféle krémsajtott. Először a fehérhez kb. 22 dkg krémsajtot simára kevertem 2 evőkanál porcukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, a citrommal és a narancslikőrrel. Ha szükséges, lehetne lazítani pár evőkanál natúr joghurttal.

Ezt félretettem, és egy másik tálba öntöttem a maradék, kb. 10 dkg krémsajtot. Az étcsokit a tejjel mikróban közepes fokozaton 1 perc alatt felolvasztottam, belekevertem a kiskanál kakaóport és ezzel, meg 1 evőkanál porcukorral ezt is simára kevertem a krémsajttal.

Most jött a bonyodalom, a pohárba kellett belevarázsolni a rétegeket úgy, hogy a pohár falán ne kenődjön el, de lehetőleg szépen látszódjon minden szint. Ehhez alulra tettem a csokis krémet, erre egy réteg eperszószt csorgattam. Segíteni kellett eloszlatni a szinteket, mert magától nem terült el illedelmesen. Következett egy réteg fehér krém, erre megint egy réteg eperkrém, majd lezártam az egészet egy utolsó réteg fehér krémmel. A tetejére étcsokit reszeltem, egy-egy szem eperrel díszítettem, és legeslegvégül Győri Édes Zabkekszet morzsoltam minden pohárba.


A képen azért van csak három pohár a négy helyett, mert az egyik valahogy szőrén-szálán eltűnt a hűtőből még a fotózás előtt... Nagyon finom desszert, a csokis rétegtől teljesen el voltunk ájulva, kár, hogy abból volt a legkevesebb. Legközelebb fordított arányban készül.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Fantasztikusan néz ki

tata írta...

hűdeszép! meg finom is lehet!

mazsolla írta...

eggyel kevesebbet csintáltál így is! Most akkor kinek nem jut a családból? :P

Bea írta...

Esküszöm, nem én loptam ki azt az egy poharat a hűtőből! :) Bárcsak megtehettem volna. Olyan szép és tuti finom is! :)

Andi írta...

Úgy látszik, több mindenkinek nem jutott. Bocsi!

Marcsi írta...

istenien néz ki:))) nyári hangulatom lett tőle :)

Andi írta...

Az jó! ;-)

csincsilla írta...

hát, szerintem is gyönyörű, én sosem tudnám ilyen szépen megcsinálni, remélem, ehető is:) jó kis ünnepi desszert.