2010. október 20., szerda

Joghurtos-kakaós torta mézes joghurttal

Pontosan így hangzott ennek a sütinek a neve, amit a múlt heti Nők Lapjában fedeztem fel Bereznay Tamás receptjei között. Mivel egy olyan kép volt mellékelve hozzá, amin a süti brownie-ra hasonlít és mivel Boriéknak köszönhetően mostanában bőven el vagyunk látva joghurttal, úgy gondoltam, feltétlenül kipróbálom.


Hozzávalók:
- 2 dl kristálycukor
- 3 tojás
- 3 dl sűrű görög joghurt
- fél dl olaj
- 3 dl liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 dkg meggy (cseresznyebefőttet használtam hozzá)
- fél dl cukrozatlan kakaópor

A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot és az olajat.
Itt egy picit megtorpantam, ugyanis az eredeti receptben a hozzávalók között 4 dl joghurt szerepel, a leírásban pedig az, hogy a 2 dl joghurtot beledolgozzuk. Gondoltam, én maradok az arany középútnál, és 3 dl joghurtot adok hozzá. Jól tettem.

A sütőporral elkeverjük a lisztet és a kakaóport. Apránként hozzákeverjük a joghurtos keverékbe, jó alaposan beledolgozzuk.

Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük, tetejét megszórjuk a kimagozott meggyel/cseresznyével és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Bereznay Tamás szerint a legfinomabb hozzá mézzel elkevert joghurt. Nekem tökéletesen megfelelt a Danone mézes görög joghurt. :)

Nagyon finom, könnyű tésztájú süteményt kaptam. Azon gondolkodtam, hogy legközelebb tortalaalapnak is ezt fogom használni, természetesen gyümölcs nélkül. Elfogyott az utolsó morzsáig.

Érdekességképpen bemásolom, amit a joghurtról olvastam a Nők Lapjában:

"Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2 vitaminforrás. Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, ugyanakkor viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is található, még inkább támogatják egészségünket. Így a legújabb kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Emellett erősíti az immunrendszerünket és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Hazánkban a lakosság körülbelül 1,5 százaléka nehezen emészti meg a tejcukrot, ezért nem fogyaszthat tejet. Joghurtot azonban igen. A rendszeres joghurtfogyasztás csökkenti a laktóz-intolerancia mértékét. További előnye, hogy felgyorsítja a zsíranyagcserét és megszabadítja a testet a zsírpárnáktól -, ezért fogyókúrákban rendszeresen szerepel."


Gondolom, a fentiek leginkább a házi készítésű joghurtra vonatkoznak, nem a "gyárira". Viszont én, aki nem vagyok egy nagy joghurtfogyasztó, megállapítottam, hogy a Danone joghurtjai legalább finomak és szívesebben eszem mint bármelyiket, ha már házi joghurtom nincs.

3 megjegyzés:

Andi írta...

"Szeretem" az ilyen recepteket, de örülök, hogy a hiba nem tántorított el a süti megsütésétől, mint ahogy engem szokott. Nagyon jól néz ki, és köszi az információkat is. Örömmel olvastam, mert bár én se szeretem a joghurtot, mostanában mindig van otthon házi, és feldolgozva, ízesítve (eprezve), édesítve én is meg tudom enni.

Bianka írta...

Nagyon szépséges lett

csincsilla írta...

ez kb. az egyik kedvenc kevert tésztám (1 pohár joghurt, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 2 tojás, fél pohár olaj), mi is nagyon szeretjük, elronthatatlan és nagyon finom, talán meggyel és/vagy cseresznyével a legfinomabb:). az olajat már lecseréltem vajra és tejszínre, nekem úgy még jobban ízlik. általában kuglófot sütök belőle.
nagyon szép lett a tiéd is, jól áll neki a sok cseresznye:)