2010. október 26., kedd

Epres-mascarponés pite karamellszósszal


Kedves Blogszerzőtársaim, ti csak pihenjetek nyugodtan, én majd dolgozom, hiszen annyi jó receptet találtam mostanában. Ez a pite például megint Piszkétől van, eredetileg sárgabarackkal készült és egy számmal kisebb méretben, ami meg is tekinthető nála. Az enyém 24 cm-es tortaformában készült, és – mint a nevéből is kiderült – eperrel.

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dgk liszt
- 4,5 dkg cukor
- 9 dkg vaj (asszem ezt a tételt megint nem sikerült átszámítanom)
- 4,5 dkg darált mogyoró
- 1 tojás sárgája
- 1,5 evőkanál hideg víz

A lisztet összekevertem a darált mogyoróval, majd géppel morzsásítottam benne a vajat. Ezután hozzáadtam a cukrot, a tojást, és a vizet, majd amikor összeállt (kicsit kézzel is rá kellett segítenem), enyhén lisztezett munkalapon fél centisre kinyújtottam és beleügyeskedtem a tortaformába. Ahol csak lehetett, 2 cm-es peremet is készítettem neki. Ezután betettem a hűtőbe, legalább negyedórára. Amikor elérkezett az idő a sütésre, sütőpapírból véletlenül pont jó méretű kört vágtam ki, megszórtam az erre tartogatott rizzsel és 180 fokos sütőben sütöttem 15 percig. Ekkor Levettem róla a sütőpapírral együtt a rizst és még visszatettem 5 percre a tésztát. Amíg hűlt, összeállítottam a krémet, és elkészítettem az öntetet.

Hozzávalók a karamellöntethez:

- 15 dkg tejkaramell
- 9 evőkanál tej

Itt már a jó mennyiségeket írom nektek, de én sajnos csak az eredeti adagot készítettem el, kicsit kevésnek bizonyult. Az elkészítés viszont ugyanaz: a tejben felolvasztottam a karamellt és félretettem ezt is hűlni.



Hozzávalók az epres mascarponéhoz:

- 25 dkg mascarpone
- 1,5 dl tejszín
- 1 púpozott evőkanál porcukor
- 20 dkg mélyhűtött eper felengedve (lehet több is)
- Fél pohár joghurt (Csincsilla kedvéért)

Először felvertem a tejszínhabot, ezt áttettem egy másik edénykébe, majd ugyanebben a tejszínhabos tálban a mascarponét magas fokozaton elkevertem a porcukorral. Ekkor adtam hozzá egy fél doboz natúr joghurtot, csak hogy Csincsilla hasikája ne fájjon a sütitől holnap, ha kap belőle, de ezt még nem tudom, nem döntöttem el... A mascarponés-joghurtos krémhez finoman hozzákevertem a tejszínhabot, és végül beledobáltam és szépen eloszlattam a krémben a felengedett, lecsöpögtetett eper nagy részét. Pár szemet félretettem díszítésnek.

Összeállítás:

A kihűlt tésztakosárba öntöttem a kihűlt karamellszósz nagy részét (felét kellene, ha jó mennyiséggel dolgoztam volna), belehalmoztam az epres mascarponekrémet, a tetejére epreszemeket szórtam és leöntöttem a maradék karamellel.



Annak ellenére nagyon finom lett, hogy a vajból nem sikerült az eredeti recepthez képest arányosan többet tennem a tésztába, ezáltal olyan, mint egy ropogós keksz, és kevés volt a karamellöntet is, bár ez annyira nem zavaró, legfeljebb a díszítésnél hiányzott a több karamell, hogy az előre elképzelt virágmintát rá tudjam csorgatni a sütire. A legnagyobb hibát akkor követtem el, amikor a gyümölcsből nem tettem kétszer annyit a sütibe.

11 megjegyzés:

Marcsi írta...

húúúúúúúúúúúúúúú, ez emberkínzás:))) na jó, csak Marcsi kínzás:) istenien néz ki:)))))

Andi írta...

Köszi! :-)

Bianka írta...

Csúúúcs nagyon guszta

csincsilla írta...

sztem tökéletes volt:) nekem pont megfelelő mennyiség volt benne mindenből, nem szerettem volna sem több epret, sem több karamellt, egyszerűen így volt finom. nagyon. és a hasam sem fáj, köszi, hogy gondolsz rám:)biztosan meg fogom csinálni, aki szereti a mascarponét, az ezt is imádni fogja, a finnyogókon meg úgysem lehet segíteni:) azoknak kérem az adagját.

viki írta...

úristen de jól néz ki!!!!!

Andi írta...

Na végre megszólaltál! :-)

Piszke írta...

Eperrel tényleg lehet a legjobb, bár eddig bármivel csináltam, mindre azt mondtuk, na ez a legjobb... :)

6-8 barack az volt biztos vagy 25-30 dkg, és a kisebb mérethez, úgyhogy tényleg emelni kell a gyümölcsmennyiséget!

mazsolla írta...

a karamellt annyira nem szeretem, de ennek ellenére nagyon jól néz ki! a krémje olyan mint a guiness-é? (éppen most is azt eszem!!!:))

Bea írta...

Nagyon szívesen élvezem a semmittevést (blognemírást :) ) ha továbbra is ilyen ütemben posztolod a szebbnél-szebb ételeket, sütiket :) Én most nagyon örülök annak, hogy beindultál, úgyhogy nem is akarom megtörni a varázst, csak így tovább.

Ezt a sütit én is meg fogom csinálni! Azt hiszem, Mazsolinónak sem lenne kifogása ellene, mint karamellimádónak :)

Andi írta...

Mazsi, holnap megkóstolhatod! :-)

Bea, köszi! Ha megcsinálod feltétlen több karamellt csinálj és több gyümölcsöt használj!

Azt hiszem, én is megismétlem majd, de nem mascarponéval, hanem Philadelphia krémsajttal, azt jobban szeretem. Vagy saját házi lecsöpögtetett joghurttal.

mazsolla írta...

juhúúú (addig ponn elfogy a ginisz :) )