2010. október 24., vasárnap

Csokis fánk a sütőből


A fánk nekem nem az erősségem, azazhogy még sosem sikerült. Ezért is örültem meg, mikor új kedvencemnél, Piszkénél, ráakadtam ennek a sütőben sült fánknak a receptjére (is). Mivel a fiam a tegnapi desszertkísérleteim után valami csokis édességet követelt, gondoltam, kipróbálom ezt a fánkot nutellával töltve. Bár tudom, hogy a blogunk tele van jobbnál jobb fánkreceptekkel Beától és Csincsillától, eddig azokkal még nem mertem megpróbálkozni.

És bár a bejegyzésben és a hozzájuk tartozó kommentekben garantálták a tuti sikert, én csak a felével próbálkoztam meg első nekifutásra.

Hozzávalók 24 db fánkhoz:

- 40 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 2 csomag szárazélesztő (egyenként 500 gr liszthez való)
- 1,5 dl langyos tej
- 2 tojás

Leírom a féladaghoz szükséges hozzávalókat is, mert nekem ez mindig gondot okoz, ugyanis valamelyik hozzávalót általában elfelejtem felezni:
Hozzávalók 12 db fánkhoz

- 20 dkg liszt (a mérleggel rosszban lévőknek: 8 púpos evőkanál az én kanalammal)
- 2 ek cukor (ezt nem feleztem, majd megírom miért)
- 2,5 dkg vaj
- 1 csomag szárazélesztő (500 gr liszthez való)
- 0,75 dl langyos tej
- 1 tojás

A lisztet összekevertem a cukorral és az élesztővel, majd morzsásítottam benne a vajat. Középen mélyedést kapirgáltam, és ide öntöttem a langyos tejet és a tojást. Géppel megdagasztottam, és bár elsőre úgy tűnt, kell majd még bele liszt, de végül tökéletesen összeállt, elvált a táltól, egyszóval úgy nézett ki, ahogy kell. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztettem.

Amikor szépen megkelt, átgyúrtam, elfelesztem a tésztát és vastag rudakat formáztam belőle. A rudakat hatfelé vágtam, a részeket felváltva kézzel vagy egy pohár aljával kör alakúra lapítottam, mikor melyiket éreztem egyszerűbbnek. A körök közepére egy kávéskanál nutellát tettem, és igyekeztem szép gombócokat formázni belőlük. (A tészta a formázás közben is folyamatosan kelt a tenyeremben, Domikámnak biztos eszébe jutott volna valami róla, de nekem semmi se jutott eszembe, mert én nem vagyok Domika!) A sütőpapírral borított tepsin még fél órát kelesztettem, majd 190 fokon 12 perc alatt megsütöttem a fánkokat.

Készítettem 8 db csokisat és 4 db barackekvárosat. A csokis fánkok tetejét sima porcukorral, a lekvárosokét pedig fahéjas porcukorral szórtam meg.


Porcukrozás előtt lehetne szirupban is megforgatni a fánkokat, de én tudtam, hogy arra már nem lesz időm, ezért nem csökkentettem a cukormennyiséget a tésztában. A szirup így készül hozzá: 4 evőkanál cukorból és 4 evőkanál vízből (plusz mehetne bele egy kis fahéj) szirupot kell főzni, ebbe lehet beleforgatni a fánkokat, majd ezután porcukrozni. Ez biztos nagyon jól állna nekik!


A csokis fánkot még melegen fotóztam,



a lekvárosat meg pár órával később, amikor már teljesen kihűlt. Hihetetlen, de tényleg olyan íze lett, mint egy fánknak, csak a kihűlt fánkból "hiányzik" az olajíz.

17 megjegyzés:

Marcsi írta...

húúúúú, nagyon jól néz ki:))) akkor lehet hogy lángost is lehetne így sütni???:) folyamatosan irigylem Tomát :)

Marcsi írta...

ja, s köszi a kanál adagolást:) a mérleggel rosszban lévőknek rész azt hiszem nekem szólt :)

Ildy írta...

Nagyon jól néz ki!

Andi írta...

Köszi Ildy!

Marcsi, persze, hogy neked szólt! :-)

Biztos lehetne lángost is így sütni, próbáld ki légy szíves!

mazsolla írta...

nagyon-nagyon-nagyon-nagyon teccik! és még az olajtól sem tocsog, asszem anyunak meglesz a következő küldetése ;)

csincsilla írta...

nagyon finom, tényleg, és utáljuk az olajízt, szóval nem hiányoltam olyan nagyon:) lekvárost kaptam, isteni volt az a kis fahéj a tetején. nem tudom, miért ír a recept ilyen rengeteg élesztőt hozzá, de hála istennek nem ártott neki, nem volt élesztőíze, és szépen meg is kelt.

Bianka írta...

JUJ eszméletlen jó

Mazsolino írta...

Ezt meg kell mutatnom anyukámnak... :D Fantasztikusan jól néz ki!!! Ebéd előtt hiba volt megnéznem...

Piszke írta...

Nemcsak hogy sikerült, hanem nagyon szépek lettek! És szerintem csokisat fognak tőlem követelni nálunk...

sheppie írta...

Zoli épp most ebédnél pillogott esdeklően, hogy csináljak fánkot vmikor most a héten... pont az olajban sütés részét UTÁLOM, szóval köszi, tökéletes az időzítése a receptnek :)

Bea írta...

Eltűnök pár napra és mit látok? Andi teleírta a blogot mindenféle finomsággal. :) Tök jó, hogy végre ezzel kell szembesülnöm!

Nagyon-nagyon ötletes ez a fánk. Remélem Mazsolino sikerrel jár anyunál és hamarosan mi is megkóstolhatjuk.

Andi írta...

Köszi! :-)
Majd számoljatok be róla!

Andi írta...

sheppie, nagyon örülök, feltétlen próbáld ki, mert nagyon finom!

sheppie írta...

Jelentem, rávettem magam. :)
Nutellával töltöttet csináltam és simát is, azt lehet házi baracklekvárba mártogatni. Jó lett, s tényleg fánk íze van! Nekem kicsit macera volt a nutellásat gombolygatni (ezért is lett sima már az utolsó 5 db), de megérte. Köszönöm a receptet! :)

Andi írta...

Nagyon szívesen, és nagyon ügyes vagy!

Juli és Szilvi írta...

Szia én is megsütöttem nagyon ízlik a családnak örülök hogy megtaláltam az oldalad.

Andi írta...

Szia Juli-Szilvi! Örülök, hogy ízlett nektek is, és köszönöm, hogy megírtad!