2010. szeptember 28., kedd

Tökös-mákos pite, némi birssel

Pálinka és tökös-mákos rétes. A zebegényi tökfesztiválon kóstoltuk mindkettőt, egyik jobb volt, mint a másik. Ki kéne már tanulni a pálinkafőzést, de addig is marad valami tökös-mákos hagyományosan konyhai termék. Rétesben nem gondolkodtam, mert a kész réteslapokat, azt hiszem, nem szeretem igazán, rendes, házi rétestésztát gyártani egyelőre nem vágyom, a bolti leveles tésztát nem szeretem, azt hiszem, és egyébként sem akartam magam stresszelni holmi töltögetéssel és gömbölygetéssel, relaxációs sütőnapot tartottam.
A pitetészta a szokásos Dorie Greenspan-féle édes pitetészta, amit én annyira szeretek, közte meg sütőtök-birs-mák kombináció, jó kis őszi ízek, nekem ízlett.

Hozzávalók a tésztához:
- másfél pohár finomliszt
- 15 dkg fagyos vaj
- csipet só
- 2 evőkanál cukor

A poharam pontosan 2,35 dl-es:)

Mindezt beleöntjük a késes robotgépbe, a vajat dobókocka nagyságúra vágva, és összemorzsásítjuk. Deszkára borítjuk, és kb. negyed pohár jéghideg vízzel gyorsan összegyúrjuk. Ilyenkor, cipóformában hagyni szoktam pihenni kb. öt percet. Utána kinyújtom a kívánt formára. Most egy kisebb tepsit használtam, a tésztát két cipóra osztottam (nem teljesen egyformára szoktam, hanem az egyiket egy picit nagyobbra, az lesz az alja, és nem is kell pontosan nyújtani, mert majd levagdosom, és megy hozzá a kisebb cipóhoz), a nagyobból nyújtottam egy téglalapot, azzal kibéleltem egy porcelán tepsi alját (nem kell sem vajazás, sem sütőpapír alá), a másikból is nyújtottam egy kb. ekkora téglalapot, azt pedig egy tálcára fektettem, és mindenki ment legalább egy órára a hűtőbe, addig kényelmesen meg lehet csinálni a tölteléket, és pont meg lehet nézni egy részt a csodálatos kutyadokiból.

Töltelék:
sült sütőtök, párolt birspüré, darált mák, cukor, vaníliás cukor.

Nem mértem a mennyiségeket, egy kisebb sütőtököt darabokra vágva megsütöttem a sütőben, annak a nagy részét elhasználtam, nyersen max. egy kg. lehetett. 2-3 birsalmát alaposan lesúroltam, kivágtam belőle a hibás részeket és a magházakat (de nem hámoztam meg), kicsi vízben puhára főztem, utána botmixerrel pürésítettem. Most már csak össze kellett mindezt keverni egy nagy tálban, a birspürét, a lehájazott, puhára sült tököt, jó tíz dekányi darált mákot, lehet persze több is, ízlés szerinti cukorral és vaníliás cukorral vagy vaníliakivonattal.

Elővettem a jól lehűlt tésztákat, az alját megszórtam egy-két evőkanál zsemlemorzsával, rákentem a tölteléket, két-három centi vastag lett, mehetett rá a felső tésztalap. Villával alaposan megszúrkáltam, és 200 fokos sütőben az alsó harmadba helyezett rácson sütöttem, olyan 40 percet, amíg szép piros nem lett a teteje.
Érdemes megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert csak akkor lehet rendesen szeletelni.

És akkor a napi cuki, Villám, a bukaresti, nehéz sorsú cica két képe, nemrég kaptam őket, és nagyon tetszenek.
Ide bemásolom Villámgazdi sorait:

Villam a szabad eg alatt, kerti maganyaban, epp tetszes szerint varialhato kedvenc viragladajaban, amiben a nehai snidlingem kepezi a pihe-puha derekaljat

Isteni, nem?

5 megjegyzés:

Fagyal Hajnalka írta...

Sziasztok!
Élmény titeket olvasni!
Remélem jó szívvel veszitek, hogy rátok gondoltam a Kreatív-blogger díj kiosztásánál:-)
Itt: http://eveskozben.blogspot.com/

Andi írta...

Ez a cica emlékeztet engem Norcikára.

Amúgy én egy ilyen sütinek csak hétvégén állnék neki, annyira sok a teendő. Hány órától hány óráig főztél és kutyadokiztál tegnap?

csincsilla írta...

köszönjük, Hajnalka:)
nagyon intim dolgokat kérdezel, Andi:) kb. hattól fél kilencig:) és hattól hétig néztem a kutyadokit:) a konyhában, sajnos, nem hemperegve a kanapén. és ezzel a sütivel azért nem volt olyan sok gond, mert a tök magától sül, és a birs is magától fő.

Bianka írta...

Jaj de édes ez a cica. És a süti is nagyon guszta, jó leveses nem száraz

Bea írta...

A pálinkafőzés ötletét támogatom Csincsilla, most már úgyis legális :) És hogy maradjunk a birsnél: egy jó kis birspálinka nem lenne ellenemre.

Nem semmi milyen újításokat végzel egy hagyományos pitetésztával: tök + mák + birs. Nekem ez így fura lenne együtt, de egy szeletkét megkóstolnék azért.

Hajnalka, én is nagyon köszönöm a díjat, nagyon kedves vagy. Remélem továbbra is rá fogunk szolgálni :)