2010. szeptember 28., kedd

Morzsasüti, almával és ribizlivel


Gyors, olcsó és kényelmes megoldás desszertre, öt perc összedobni, és pont megsül, amíg megeszed a főételt. Nem különösebben fotogén történet, de finom:) Andi tavaszi cseresznyés-csokis csodáját itt találod, Reni almás-körtés változatát meg épp ma olvastam, érdemes megnézni, nagyon szépek a képek.
Ez a crumble Dorie Greenspan Baking című könyvéből való, szokás szerint. Eredetileg alma és tőzegáfonya kell bele, tőzegáfonyám nincs, de tele a fagyasztó ribizlivel. A morzsa részt pedig nagyon feldobja a zabpehely és a kókuszreszelék, még ropogósabb és izgalmasabb lesz tőlük. És természetesen langyosan, vaníliafagyival a legfinomabb.


Hozzávalók a morzsa részhez:
- 3/4 pohár liszt (nyugodtan használhatsz teljes kiőrlésű lisztet)
- 1/2 pohár barna cukor
- 1/2 pohár zabpehely
- 1/2 pohár kókuszreszelék
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 12 dkg jéghideg vaj, kockákra vágva
- csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 alma, meghámozva, dobókockányi darabokra vágva
- másfél pohár fagyasztott ribizli (felengedés nélkül, fagyosan)
- 2/3 pohár cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál őrölt fahéj

A poharam 2,35 dl-es. 

Egy nagy edényben összekeverjük az almát, ribizlit, cukrot, fahéjat, evőkanálnyi lisztet. Kivajazunk egy kisebb tepsit/piteformát vagy 8 kisebb hőálló formát vagy ezek keverékét:), és egyenletesen elosztjuk bennük a gyümölcsös keveréket.
Késes aprítóba beleszórjuk a morzsa összetevőit, és jól elkeverjük. Semmi tésztaszerű állaga nem lesz, de az nem baj. Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsök tetején.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, látni fogjuk, amikor megsült, bugyog felül a gyümölcslé, és szép aranybarna lesz a morzsa. Langyosan tálaljuk.

4 megjegyzés:

Andi írta...

Annyira finom volt, és ez a kicsi sütőforma olyan jól állt neki! Ilyen tálalásban az én fiam is biztosan megenné.

Andi írta...

És nem is éreztem a kókuszreszeléket!

Bianka írta...

Nyammi nagyon finom

Bea írta...

A legfinomabb kaják általában a legcsúnyábbak :) Szegényke, ez tényleg nem egy szépség, szóval biztos finom.