2010. szeptember 25., szombat

Meggyszósz

Valamelyik nap húslevest főztem, méghozzá marhahúsból. Úgy gondoltam, így két legyet ütök egy csapásra, mert megvan belőle a levesünk is és a főétel is, ami főtt húsból, főtt krumpliból és meggyszószból állt.

Ez egy jó kis ebéd volt, túl sokat nem kellett vele foglalkozni. A húslevest feltettem sok zöldséggel, nagyon pici lángon gyöngyözve főzni és szinte hozzá sem nyúltam 3-3,5 órán keresztül. Csak a szokásos lehabozás miatt néztem rá időnként. Sajnos a marhának kevés volt ez az idő, mert kissé rágós maradt (vén marha lehetett :) ), de ez már csak akkor derült ki, amikor nekiálltunk enni.

Amíg a krumpli főtt, elkészítettem a meggyszószt is.

1 üveg meggybefőttet kimagoztam, beleöntöttem egy lábasba. Hozzáadtam a befőtt levét, 1 csapott teáskanálnyi őrölt fahéjat, 1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeget és a forrástól számítva kb. 10 percig főztem fedő alatt.

Közben 2 dl tejszínben csomómentesre elkevertem 1 evőkanál puncs ízű pudingport és hozzáadtam a meggyhez. A botmixert egyszer-kétszer belemerítettem, csak azért, hogy néhány meggyszem fel legyen aprítva és hogy a pudingpor tényleg csomómentesen oldódjon és még további 5 percig forraltam-sűrítettem.

Hidegen is, melegen is finom!


Mivel befőttből készítettem a szószt, ezért nem adtam hozzá további cukrot. Ha friss meggyből készítettem volna, legalább 1 evőkanálnyival megszórtam volna.

Tejszín helyett tejföllel, pudingpor helyett liszttel vagy étkezési keményítőlvel is lehet sűríteni. Imi kifejezetten megkért, hogy ne lisztet adjak hozzá, mert nem szereti benne azt a "por ízt". Ezért elkezdtem böngészni a neten és így bukkantam rá valahol a pudingporos változatra. Persze még így sem lett az az állag, amit Imi elképzelt, úgyhogy várom az ötletet, hogy mit keverjek bele ha nem pudingport, lisztet vagy étkezési keményítőt.

Egyáltalán ki hogyan szokott meggyszószt készíteni?

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom úgy, ahogy van, jön a hideg a meleg levesek korszaka, majd készítek én is egy jó marhahúslevest :)
Nagyon guszta

Andi írta...

Meggyszószt még sosem készítettem, de azt hiszem szeretném így marhahússal, krumplival, mint a napköziben. Én biztosan liszttel sűríteném, de majd gondolkodom más megoldáson is.

csincsilla írta...

hű, micsoda jó kis retró kaja:) nálunk egy hete volt ez a menü, csak sóskával, az is annyira finom volt. mostanában rászoktam a marhanyakra, nagyon finom mindennek, és tutira megpuhul, sosem marad rágós.
szerintem a keményítő vagy pudingpor tökéletes, selymes lesz tőle nagyon a szósz, csak az arányt kell beállítanod még az Imi szája íze szerint:)

Bea írta...

Bianka, én minden héten meg tudnék enni egy kondér forró húslevest, még nyáron is. :)

Andi, Csincsilla, ugye hogy nincs jobb megoldás mint a liszt, pudingpor, vagy a keményítő? Még kísérletezem párszor ezzel, hátha előbb-utóbb megszereti Imi. Vagy leteszek róla és csinálok egy jó kis almaszószt. :)