2010. szeptember 29., szerda

Cukkínis-húsos töltött burgonya

Nagyon mérges voltam tegnap este. Szépen elterveztem, hogy a maradék főtt marhahúsból mit készítek. Néhány napja böngésztem az interneten, kifejezetten maradék húsos receptek után kutatva, amikor rábukkantam egy oldalra: orosz ételek gyűjteményét találtam rajta, ezek között is egy olyant, ami nagyon megtetszett. Maradék főtt marhahús kellett hozzá, krumpli, hagyma, és.... És innen nem tudom. Elmentettem a kedvencek közé az oldalt, de tegnap, amikor álltam volna neki a főzésnek, szomorúan konstatáltam, hogy az oldal úgy ahogy van megszűnt az alatt a pár nap alatt és mivel nem olvastam át alaposan a receptet, nem is tudtam, hogy készítsem el azt az ételt.

Imi elment Frakk-kal állatorvoshoz én pedig ez alatt agyaltam, hogy ugyan mit is kezdhetnék azzal a néhány szelet hússal. Ide-oda kattintgattam, amikor is megláttam egy töltött burgonya receptjét (azt hiszem valamilyen zöldséges töltött burgonya néven futott). Nem is olvastam bele, mert azonnal megvilágosodtam: hússal töltött krumplit készítek.


A hűtőből és a spájzból összeszedtem mindent amiről úgy gondoltam hasznos lehet hozzá, úgymint:

- főtt marhahús
- 8 db közepes burgonya
- fél cukkíni
- 1 fej vöröshagyma
- 1/3 doboz konzerv kukorica (bontott volt, annyi volt benne)
- a fél literes tejszín harmada (szintén bontott volt)
- 1 nagy doboz tejföl
- sok petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- cayenne bors
- pirospaprika
- só

Ahogy a meggyszószos bejegyzésemnél említettem, a marhahús nem puhult meg teljesen, meg is maradt belőle néhány szelet. Kidobni sajnáltam, a kutyáknak pedig minden napra volt jó kis házikoszt maradék anyuéktól, így ők sem kapták meg. Ezért előrelátóan bepácoltam fűszeres olajba a húst és egy jénai edényben a hűtőben tároltam.

A krumplikat meghámoztam és egészben feltettem főni sós vízben. Forrástól számított 10 percig főztem, majd leszűrtem és hagytam hűlni.
Eközben felaprítottam a hagymát és nagyon apró darabokra felvagdostam a húst is (az olaj csodákat tett vele, mert teljesen megpuhult). A kukoricát lecsöpögtettem, a cukkínit megmostam és héjastól kis kockákra vágtam.


A hagymát forró olajban megdinszteltem, rádobtam a cukkinit is és néhány percig fedő alatt együtt pároltam. Ezután megszórtam egy mokkáskanálnyi pirospaprikával és hozzákevertem a feldarabolt húst, az apróra vágott petrezselymet és a kukoricát is. Cayenne borssal, sóval ízesítettem és időnként megkeverve kb. 10-12 percig főztem-pirítottam.

Ezalatt a langyosra hűlt krumplikat egyesével "kibeleztem". A hosszabbik oldalukon levágtam a tetejüket és kiskanállal kikapargattam a belsejüket, vigyázva, hogy ne törjenek össze. A krumplik egyébként abszolút nem puhultak meg csak annyi ideig főztem, hogy ne legyenek teljesen nyersek, hogy könnyebben dolgozhassak velük. Azért így is elég nehéz volt...

Egy sütőtálba beledobáltam a kivájt részeket és a tetejükre ültettem a krumplikat. Mindegyiket alaposan megtöltöttem a cukkínis hússal.

A bontott doboz tejszínt elkevertem a nagy poharas tejföl háromnegyedével, belenyomtam a két gerezd fokhagymát és sóztam. Ezzel a keverékkel locsoltam meg a krumplikat és már mehettek is be (alufóliával letakarva) a 200 fokos sütőbe.


Nagyon nehezen puhult meg, kb. másfél óráig sütöttem. A tejszín-tejföl keverék az elején megijesztett, mert ahogy ráöntöttem, soknak tűnt, majdnem ellepte a krumplikat. A vége felé pedig már azon izgultam, hogy nagyon száraz lesz az étel, mert minden nedvességet felszívott. A tetején a hús kissé ki is száradt, ezért utólag megkentem még tejföllel és még így is sütöttem 10 percig.
Összességében nem egy bonyolult étel, csak kissé időigényes mire elkészül. Azt hiszem, jobban nem is tudtam volna hasznosítani a maradék húst. Finom ebéd lett belőle. :)

Itt pedig Frakk látható, a kutyadoki után, kissé meggyötört állapotban. Aggódunk érte, mert megint előjött rajta egy olyan dudor, amiről legutóbb kiderült, hogy rosszindulatú bőrrák. Akkor ugyan meggyógyult, de figyelmeztettek, hogy bármikor kiújulhat. Most a szeme fölött van egy kinövés, nem túl szerencsés helyen. A doki szerint ez még nem feltétlenül daganat, most figyelnünk és mérnünk kell, hogy nő-e. Ha nő, akkor műtét, szóval szorítsatok!

Ha már ott volt vele Imi, megmutatott a dokinak még néhány, számunkra gyanús púpokat Frakkon. Olyan alaposan meg lett vizsgálva, hogy még egy kis foltot is beleborotvált kutyánk oldalába, hogy közelebbről meg tudja nézni a dudort. Most nagyon vagányul néz ki Frakk, kb. mint a Taxi című filmek főhőse, Daniel a hajába borotvált csíkkal. :)


Valamint akciós volt éppen a mikrochip beültetés, ezért gyorsan letudta a doki azt is. Szóval most már regisztrált kutyánk van! :) Szegény Frakk, nem csodálom, hogy kidőlt ennyi nem túl kellemes élménytől.

Később aztán aktívan nézte a tévét Vilmával együtt. :)

6 megjegyzés:

Andi írta...

Remélem, a Csodálatos kutyadokit nézik! :-)

Szorítunk Frakknak, ebben biztos lehetsz!

A legjobb kaják a ilyen innen-onnan összeszedett maradékokból lesznek, ez is biztos nagyon finom volt, biztosan elkészíteném majd én is.

csincsilla írta...

én is nagyon szorítok Frakknak! annyira tüncik, hogy az nem is igaz, a kis párnájukon, remélem, már vacsi után vannak, és kapnak egy kis nasit a csodálatos kutyadoki megtekintéséhez:) nagyon édesek!
csodálom, hogy mennyi türelmed van, nem hinném, hogy én valaha eljutnék egy töltött krumpliig, pedig nagyon finomnak néz ki, rengeteg tejföl és tejszín, érlelt marhahús, zöldség. tényleg, Andi, ez krumpli hússal, végül is, a fiad is megenné, nem?

Bea írta...

Á, nem hiszem, hogy Frakk hallani akart volna a doki után bármilyen más dokiról. :) Poirot-t néztek.

csincsilla írta...

na, ezt nem kellett volna, ezt a Poirot-t néző Frakkot, itt sírok az íróasztalom alatt:)

Bianka írta...

Hű micsoda finomság, és milyen gyönyörűségesek a kutyák

Bea írta...

Nekünk ilyen intellektuell kutyáink vannak, nem néznek ám akármit. Szerintem hamarabb tudták, ki a gyilkos, mint Poirot :) Itt még vacsi előtt voltak, ilyen szép türelmesen vártak sorukra.

Abszolút nem kellett türelem a kaja elkészítéséhez. Az agyalás, hogy mit csináljak, nehezebb volt mint ez. :)