2010. augusztus 16., hétfő

Szilvalekváros rozsos háromszög


Esős, hűvös, nyári délutánokra, kávé mellé:) Szerintem lesz még ilyen a héten. A tészta fele részben teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kelt tészta (azért, hogy egészségesnek érezzem, és kisebb lelkiismeret-furdalással egyem meg a harmadik darabot), a töltelék cukormentes szilvalekvár (ok mint fent), a formázás meg nem egyszerű csiga, hanem a nyomott háromszög (mint például itt). A süti nagyon finom, jól illik egymáshoz a rozsliszttől savanykás, nem túl édes tészta meg a szilvalekvár, itt puha, ott ropog, szóval nem nagyon lehet abbahagyni. Sajnos.

Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (fele teljes kiőrlésű rozsliszt, fele sima finomliszt, persze az arányok mozoghatnak)
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fruktóz
- 1 kanál só
- negyed kocka friss élesztő
- 3,5 dl langyos tej (lehet, hogy kicsit több kell)
- 10 dkg olvasztott vaj
- másfél üveg szilvalekvár (háromdecis üvegekről van szó)
- esetleg szórócukor a tetejére

A vaj és a lekvár kivételével mindent beleteszek a kenyérsütőgép üstjébe, és szép, fényes tésztát dagasztok. Kenyérsütőgép nélkül az élesztőt kis langyos, cukros tejben felfuttatom, utána fakanállal összekeverem a hozzávalókat, továbbra is fakanállal dagasztom egy percig, öt perc szünet, pici dagasztás, szünet, meg még egyszer. Energiatakarékos és kényelmes megoldás, egyrészt a fakanál miatt nem lesz maszatos az ember keze (nem szeretek nyers tésztákba nyúlkálni, mint ahogy földbe sem), másrészt nem is fárasztó az a háromszor szűk egy perc kavircolás). A lisztektől függően lehet, hogy kell még bele egy kis tej, szép, kicsit lágy tésztát kell kapnunk.
Letakarva hagyom a duplájára kelni, ez olyan óra, kb. Utána lisztezett deszkára borítom, átgyúrom. Két cipóra osztom. A cipókat egyesével jó nagyra kinyújtom, hosszúkás téglalappá. Megkenem olvasztott vajjal és szilvalekvárral, utána feltekerem, mint a bejglit, a kapott rudat pedig felvágom háromszögekre (nekem kb. 36 darab lett, elég kiadós). A tetejüket kicsit megnyomom, sütőpapírral bélelt tepsikbe pakolom őket, és hagyom még kelni egy fél órát.
A sütőt közben felmelegítem olyan 250 fokra. A megkelt háromszögeket megkenem langyos cukros vízzel (nem szeretek felvert tojással kenegetni, mert aztán mindig ott állok egy fél felvert tojással, amit önthetek ki), és szórócukorral megszórom. Kb. 5 percig sütöm magas hőmérsékleten, utána leveszem a sütőt 200 fokra, úgy sütöm őket készre (kb. 20 perc összesen).
Rácson hagyom kihűlni. Ha túl sok lett, remekül fagyasztható, de a sok rozsliszt és a lekvár miatt több napon át elöl hagyva sem szárad ki.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez igen, nagyon finom lehet

Mazsolino írta...

Nekem ilyen kell! Most!!!

Andi írta...

Uhh, ez igen! Jut eszembe: lesz idén sült szilvalekvárunk?

Bea írta...

Amikor megláttam a képet, azt hittem, csokival van megtöltve a süti :) Nem mintha a szilvalekvár nem mozgatná meg a fantáziámat :) Hű de finom lehet!