2010. július 17., szombat

Pulykás-gombás táska

Eredetileg csirkés-olívás táskának hívják ezt az ételt (ahogy az első képen a háttérben a recepten is látható), de mivel anyuéknál nem volt otthon csirkemell, az olajbogyót pedig nem szeretik, így át lett keresztelve a hozzávalók miatt.

Ahogy elnéztem, anyuék - bízva a sikerben - rögtön dupla adagot készítettek, és nem tették rosszul! Én is megkóstoltam, aztán megettem belőle néhányat. :)

1 adaghoz így hangzik a recept (anyuék változata):

A töltelékhez:
- 25-30 dkg pulykamell
- 20 dkg csemegekukorica (konzerv)
- 1 közepes fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg gomba
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- só, bors

A tésztához:
- 25 dkg krémes túró
- 8 nagy evőkanál tej
- 1 + 1 tojás
- 8 nagy evőkanál olaj
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál só


Először a tölteléket készítjük el.

A húst megmossuk, felkockázzuk. Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, rádobjuk a húst és élénk tűzön folyamatosan kevergetve pirulásig sütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát és az áttört fokhagymát, néhány perc múlva a felszeletelt gombát és a csíkokra vágott paprikát. További 3-4 percig pirítjuk.

2-3 evőkanál vizet adunk hozzá. Beleforgatjuk a kukoricát és a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk. Levét teljesen elfőzzük. Kihűtjük, majd alaposan hozzákeverjük a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük).


Egy keverőtálban összedolgozzuk a túrót, a tejet, a sót, 1 egész tojást és az olajat. Hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és sima tésztává gyúrjuk. Deszkán jól alálisztezünk és 3-4 mm vékonyságú lappá nyújtjuk. 8-10 cm átmérőjű lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat szúrunk ki belőle.

Minden korong közepére tölteléket púpozunk, szegélyüket körbekenjük a félretett tojásfehérjével. Kettéhajtjuk és a széleket villával vagy ujjheggyel jó alaposan összenyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A maradék 1 tojást felverjük és megkenjük vele a táskák tetejét, majd villával megszurkáljuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Anyuék csináltak kisebbet-nagyobbat (a nagyobb egy komplett ebédre való volt :) ). Frissen a legfinomabb, de ha marad másnapra, átlangyosítva ugyanolyan jó ízű a tésztája. Nekem egyetlen pici bajom volt vele mindamellett, hogy nagyon ízlett: valamilyen mártogatót el tudtam volna képzelni mellé, de ennek hiányában ketchuppal locsoltam meg a tetejét.


Itt pedig már Benőt láthatjátok, a szép új nyári frizurájával. Szegénynek még így is melege van, a lépcső hideg kövén hűti a pocakját. De fél füllel mindig éberen őrködik. :)

Morcoska. :)

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finomat készítettél. Imádnám
És a kutyi nagyon édes. Törpe snaci? Palkóm is az :))

viki írta...

de édes Benő!!! :)

Bea írta...

Köszi Bianka, a dicséret anyuékat illeti, mert ők sütötték. :) Bizony, Benő egy igazi törpe schnauzer, kemény házőrző harcikutya. :) Tesómé.

Poczakról rég láthattunk képet Viki! Szólj Andinak, hogy ha már főzni nem főz semmi újdonságot, legalább kutyás bejegyzést írjon. :P

viki írta...

vetted Andi? :D

Andi írta...

Mit? :-O

csincsilla írta...

Ez a Benő annyira cuki, de annyira, hogy az nem is igaz! Főleg a lépcsős kép, még, még és még! És irtó édes az új rucija, gondolom, imádja, jó kis szellős, mondhatni kánikularuha, amennyiben egy férfinál ezt mondhatjuk.
Finom lehetett a kaja is, ezek a túrós tészták tényleg nagyon jó ízűek, egy esős-ráérős őszi napon ki kéne próbálni, a töltelék meg bármi lehet, amit talál az ember a hűtőben.
És eleget mondtam már, hogy imádom ezeket a tüchtig konyhaképeket?

Andi írta...

Tényleg cuki ez a Benő, annyira édes ahogy fél füllel őrködik!

Ez biztos nagyon finom, szeretem az ilyen töltött tésztákat, ahol sokféle íz keveredik.