2010. június 14., hétfő

Epres golyók

Mivel még mindig javában tombol az eperszezon, az ember ha akarja, ha nem, mindenhol epres receptekbe botlik.

Erre a "továbbfejlesztett kókuszgolyóra" valamelyik "igényes" bulvárlap receptrovatában találtam rá még hetekkel ezelőtt és annyira megtetszett - főleg a rövidsége és egyszerűsége miatt - hogy rögtön tudtam, meg fogom csinálni, amint egy kicsit elfogadhatóbb árú lesz az eper.

Most már nem halogattam tovább. Főleg azért nem, mert kitaláltam, hogy Boriék esküvőjére ezt készítem el és szerettem volna letesztelni, hogy milyen mielőtt a tisztelt násznépnek fel lesz tálalva. :)


Hozzávalók:
- 30-40 kisebb eper
- 1/2 kg darált háztartási keksz
- 1/2 kg mascarpone
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál porcukor
- vaníliaaroma
- 10-12 mentalevél (kihagytam, mert nem értem, hogy kerül bele)
+ én tettem bele 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport

A díszítéshez: kakaópor és/vagy porcukor.


A darált kekszet, a mascarponét, a vaníliás cukrot, vaníliaaromát, a porcukrot és a kakaóport jó alaposan összekeverjük, összegyúrjuk, majd a tésztát 1 órára hűtőszekrénybe tesszük hűlni.

Közben megmossuk, lecsumázzuk, megszárítjuk az epreket. Ha van közte nagyobb, kettévágjuk.

Amint a massza lehűlt, kézzel pici adagokat szaggatunk belőle. Kilapítjuk, a közepére egy-egy eperszemet helyezük és a tésztát körézárjuk, golyókká formázzuk. A golyókat meghempergetjük cukrozatlan kakaóporban, vagy porcukorban esetleg ahogy én is csináltam: kristálycukorral elkvert kakaóporban.

Ismét hűtőbe tesszük és néhány óráig hagyjuk összeérni az ízeket.


A tészta íze nagyon hasonlít a kókuszgolyóéra, de feldobja a közepén az édes eper. A visszajelzésekből ítélve családom több tagjának is ízlik, a folytatást követelik. :)

Finom lett, de ahogy az eper ereszti a levét és átszivárog a tésztán, a kakaó is ragacsossá válik kívülről. Nem hiszem, hogy egy esküvőre való édesség. Gondolom, nem szeretnék a kedves ünneplők az ujjaikat nyalogatni utána. :) Bori, mit gondolsz?

7 megjegyzés:

Mazsolino írta...

Esküvőre (szerintem) talán nem a legpraktikusabb, de mint már írtam: nagyon guszta, nagyon izgi, és nagyon fincsi! Ebben a sorrendben. :) Nekem így otthoni evészeten külön tetszik, hogy folyik néhol a kakaó. :D

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, igazán izgalmas

csincsilla írta...

tipikusan az az édesség, amit inkább ennék (azt viszont nagy kedvvel:)), mint csinálnék. és egyetértek Mazsolinóval, jó az, ha itt-ott csöpög a cucc az eperlével átitatott kakaótól:) jöhet bátran:)

sheppie írta...

Most olvastam csak a bejegyzést. Hát nem tudom ez mennyire jelent problémát, elvileg az étterem tud hűteni, nem tudom az eper mennyi ideig hajlandó megmaradni... :) Rádbízom Bea! Egyébként írtó jól hangzik :)

Bea írta...

Bori, ez a hűtés utáni állapot :) Azt hiszem, megszületett a döntés: nem ezt fogom csinálni. Ezt inkább majd valamikor egy másik közös összejövetelre.

Egyébként pedig tényleg finom, főleg néhány nap után, amikor már jól összeértek az ízek.

Névtelen írta...

Helloka,
ha a végén olvasztott csokoládéba mártod, finomabb és érdekesebb lesz. Így hűtőben kell tárolni, de isteni finom.

Bea írta...

Kedves Névtelen! Nagyon köszönöm a tippet. Mivel imádom a csokit, ezért legközelebb egészen biztosan úgy fogom kipróbálni, ahogy ajánlottad. Csak jönne már az eperszezon. :)