2010. június 7., hétfő

Almás pite


Azt mondják, hogy ha eladó lakásunkba potenciális vevő érkezik, érdemes éppen akkor kenyeret sütni, mert a frissen sült kenyér illata otthonossá varázsolja a lakást. Meggyőződésem, hogy a frissen sült almás pite illata kenterbe veri a kenyérillatot. Annyira finom!


Almás pite van már néhány a blogban, úgyhogy fel kellett kötnöm a gatyát, hogy valamit újítani tudjak. Összevariáltam Csincsilla pitetésztáját a Max konyhája almatöltelékével, és ebből valami igazán fantasztikus sült ki - szó szerint.

Hozzávalók a tésztához:

- 14 dkg jéghideg vaj
- 18 dkg liszt
- 2-3 evőkanál jéghideg víz
- 2 evőkanál cukor
- csipet só

A tésztát gyorsan összeállítottam, hagytam pár percig pihenni, amíg jól kivajaztam egy fodros piteformát. Ezután két részre osztottam a gombócot, a nagyobbikat kinyújtottam és kibéleltem vele a formát úgy, hogy a peremére is jusson.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4, 5, 6, vagy bármennyi fonnyadt alma - nekem most 5 db aszott golden volt
- 2, 3, 4, 5, 6 stb. evőkanál cukor - én most 2-3 evőkanál barnacukrot használtam, mert az alma amúgy is édes volt
- 1/2-1/2 teáskanál gyömbér, fahéj, szegfűszeg, citromhéj - én citromhéj helyett pár csepp citromot használtam
- pár kocka vaj - nekem kábé 2 dkg, az eredeti receptben 5 dkg volt
- 1 evőkanál zsemlemorzsa

Az almákat megpucoltam, négybe vágtam, majd vékonyan felszeleteltem, a cukrot egy kis tálban összekevertem a fűszerekkel. A piteformában lévő tésztát először több helyen megszúrkáltam egy villával, majd megszórtam egy kis zsemlemorzsával (kb. 1 evőkanál), rászórtam a fűszeres cukrot, erre tettem egy réteg almát, erre is szórtam fűszeres barnacukrot, megint almaréteg következett, és végül megint a fűszeres cukor. Az almára pár csepp citromlét is csepegtettem. A tölteléket tenyeremmel kicsikét lenyomtam, vajforgácsokat szórtam rá, majd befedtem a maradék kör alakúra nyújtott tésztával. A leeső szélekből szívecskéket és mosolygós pofát csináltam, majd néhány szellőzőnyílást vágtam a tésztába. Ezután tettem be a sütit a hűtőbe néhány órára.


Este csak elővettem a sütit, lekentem felvert tojással, és becsúsztattam a 180 fokra előmelegített sütőbe. Légkeveréssel sütöttem 45 percig. Szerintem nagyon finom lett, bár lecsúszott volna mellé egy kis cukrozatlan tejszínhab, csak a sütőből szállingózó illatok miatt képtelen voltam még a habverés miatt is várni!

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, nagyon gusztán néz ki

csincsilla írta...

ennek a tortának a negyedét kaptam meg tegnap reggelire, tényleg nagyon finom volt, különleges a tölteléke, talán a szegfűszeg miatt, meg egyáltalán, nagy csodálója vagyok az Andi-féle ízbeállításoknak:)

Bea írta...

Na, ez nem érvényes: Csincsilla egy egész negyedet kapott?? Én meg semmit?? :)

Nagyon jó ötlet ez a szegfűszeg, ki fogom próbálni.

csincsilla írta...

sajnos, azt hiszem, Bea, hogy a te részedet is nekem kellett megennem, kicsit rosszul is lettem, mert abbahagyni persze nem tudtam:)

mazsolla írta...

nagyon tetszetős!;)

Andi írta...

Köszi Mazsi!

mazsolla írta...

Fel vagyok háborodva! azt hiszed, ha elutazom, akkor lustálkodhatsz? én így is mindent látok, bejegyzést követelek! :)

Vicuska írta...

Tényleg guszta!

Andi írta...

Köszi! :-) Örülök, hogy tetszik. Nagyon egyszerű is, mert nem kell az almát reszelni, párolni stb.