2010. május 22., szombat

Nigella paradicsomos húsgombóca



Gondolom, sokan látták a napokban Nigella azon műsorát, amiben ezt a finom olaszos paradicsomos húsgombócot főzte, és gondolom, sokan kedvet is kaptak hozzá. Már egyszer megcsináltam ezt, csak nem Nigella, hanem Jamie módra. Mind a két változat finom, érdemes kipróbálni és összehasonlítani.

Hozzávalók a húsgombócokhoz:

- 25 dkg darált marhahús
- 25 dk darált sertéshús
- 2 evőkanál parmezán
- 1 tojás
- 3 evőkanál búzadara (Valószínűleg itt kenyérmorzsa (prézli) van az eredeti receptben, ahogy Timi kommentjében írja. A búzadara azt hiszem, csak elírás.)
- oregano vagy petrezselyem
- só
- bors
- reszelt fokhagyma

Én most csak féladagot csináltam, a tojást úgy felezve, hogy felvertem egy pohárban és nagyjából a felét öntöttem a darált húsra. Összekevertem a többi hozzávalóval és picike, úgy nagyobb diónyi gombócokat formáztam belőle, majd félretettem pihenni, míg elékszítettem a paradicsomszószt.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 7 dl házi paradicsomlé
- 1 dl tej
- oregano, só, bors, cukor

Az olaj és a vaj keverékén 5 percig dinszteltem a felaprított hagymát és fokhagymát, megszórtam az oreganóval. Ezután ráöntöttem a paradicsomlét, kb. 2 deci vízzel higítottam, megcukroztam, borsoztam, sóztam, 10 percig főztem. Ekkor öntöttem bele a tejet, Nigella szerint selymesebbé válik tőle a paradicsomlé. Finoman belehelyeztem a húsgombócokat és szépen megfőztem. Szélesmetélttel tálaltam.


Nagyon finom lett, érdemes így is kipróbálni.

14 megjegyzés:

Ági írta...

Csak az elejét láttam, de már akkor elmélkedtem, milyen finomak lehetnek ezek a kis húsgombócok. Tesóm csinált gombóckákat szilveszterkor, nem lehetett abbahagyni.

Bea írta...

Én meg egyáltalán nem láttam, de nem is baj, mert azonnal éhes lettem volna. Mint most, ahogy ránéztem a képeidre. :) Ez is egy olyan kaja, amihez még csak hasonlót sem csináltam soha, tehát ideje elkezdeni.

Andi írta...

A Jamie-féle sokban különbözik ettől, de a fő-fő különbség, hogy ő elősüti a gombóckákat. Nekem úgy jobban ízlik.

Zsófi írta...

Én pedig rendszeresen főzöm ezt a kaját, itthon ez a fő kedvenc, Krisztián mindig kéri, hogy ezt készítsem ebédre! A Nigella falatozója könyvben van benne és szerintem a legtutibb recept a kötetből.Örülök, hogy megfőzted Andi, puszpusz.

Ági írta...

Anyukám és Nyunyi gyermekrabszolgám pont nézték a múltkor, amikor Nigella ezt főze. Szó szót követett a főzőműsorokról, anyuci elkezdte cukkolni az ötévest: "Juditka, biztos szerelmes vagy a Jamie Oliverbe, hogy mindig úgy bámulod!" Az ötéves visszakézből kontráz: "Mama, akkor a te szerelmed a Bede Róbert, tudd meg!"

Andi írta...

Jól visszavágott a te kis rabszolgád, a Bedébe szerelmesnek lenni szerintem nagyon ciki! :-) Okos kiscsaj!

Andi írta...

Zsófi, neked is puszpusz :-), nekem sajnos nincs egyetlen Nigella szakácskönyvem sem, (de nem baj, mert nem akarok több könyvet, így is annyi recept vár kipróbálásra), és örülök, hogy sikerült Krisztián kedvében járnom!

Hedvig írta...

Nagyon étvágygerjesztő kaja, ki fogom próbálni, nekem az átsütött külsejű a szimpibb.

Hedvig írta...

Andi, ez nagyon finom, sokkal ízesebb, mint a szimpla darált husis tésztaszósz. Felvettük a repertoárba.

Timi írta...

szia, biztosan így is finom, ha beírtad ide, de nem búzadarát tesz nigella a húshoz, hanem kenyérmorzsát (prézlit) :-)

Andi írta...

Köszi Timi! Valószínűleg elírtam a dolgot, de már nem emlékszem. Javítom a bejegyzésben, ahogy javasoltad!

Unknown írta...

Kedves Mindenki!
Most kerestem Nigella paradicsomos húsgombócát, mert szeretném elkészíteni és nem találtam otthon a receptemet, amit réges - rég írtam le. Örömmel láttam, hogy ezen a blogon megtalálható. Láttam annak idején az adást és akkor sebtiben jegyeztem le. A hozzávalók közt búzadara szerepel, nem tévedés vagy elírás. Egy nagyon finom selymes állagú, teljesen más textúrájú húsgombóc lesz, mint amit gyerekkoromban édesanyámtól láttam. Ez a paradicsomos húsgombóc egyszerűen tökéletes, isteni! Nigella oregánót tesz a pirított hagymára, amitől máris mediterrán illat lesz a konyhában. A vajat azért teszi bele, mert elveszi a paradicsom savasságát. A tej is ezt a célt szolgálja. Egy nagyon kellemes, könnyed, lágy, nem az általunk ismert és megszokott paradicsomos húsgombóc. Ez egy újragondolt, mediterrán változat, ami határozottan finom! :)
Üdv: Garami Zsóka

Andi írta...

Köszi, Zsóka!

Névtelen írta...

Tuti recept, és valóban búzadara kell bele, a videóban benne van, hogy miért (épp nem volt ottho és ezzel helyettesítette, ami annyira bejött a családnak, hogy azóta is így csinálja)