2010. május 16., vasárnap

Epres képviselőfánk


Volt a hűtőben egy adag felhasználásra váró eprem, aminek a másik felét még múlt hét végén megettük. Gondolkodtam, mit csináljak belőle, mert a joghurtos-pudingos eperkrém már többször is terítéken volt mostanában és valami másra vágytam. A megoldást Zsuzsa kolléganőm szolgáltatta, aki behozott egy konyhamagazint és rögtön az első oldalon megláttam az epres képviselőfánkot.

Gyorsan végigfutottam a recepten és ami igazán meggyőzött, az a legvégére odaírt "Munka: kb. 45 perc" szöveg volt. Gondoltam, ha nagyon bénázok, másfél óra alatt akkor is kész van és annyi belefér egy munkanap utáni estébe.

A képviselőfánk tésztájától tartottam egy kicsit, hiszen még soha nem csináltam és nem tudtam elképzelni, hogyan lehet olyan szép aranybarna, belül üreges, kívül ropogós és mégis puha egyszerre. Lesz ami lesz alapon álltam neki.

Hozzávalók a tésztához:

- 10 dkg vaj

- 15 dkg liszt

- 4 tojás

- 2,5 dl víz

- 1 csipet só

Felforralunk 2,5 dl vizet egy csipet sóval és a vajjal. Beleszórjuk a lisztet és kevergetve addig pirítjuk, amíg az edény alján fehér réteg képződik és a massza gombóccá áll össze.

A tésztát ezután keverőtálba tesszük, kissé kihűtjük és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen felvette a massza.

A sütőt 200 fokra előmelegítjuk. A tésztát csillagcsőrös habzsákba töltjük és nagyobb diónyi adagokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. (Én csak az első néhányat nyomtam habzsákból, mert meguntam, hogy a ragacsos massza mindent összeken. A végén kanállal adagoltam a sütőpapírra.) A halmok között hagyjunk elég távolságot, mert a tészta sütés közben megnő. 15-20 percig sütjük azután hagyjuk kihűlni.

Izgatottan vártam, hogy vajon tényleg meg fog-e nőni, olyan kicsiknek tűntek azok a nagyobb diónyi halmok. Az első 5-6 percben alig történt valami, utána szép lassan elkezdtek emelkedni és a végére 7-8 cm átmérőjű fánkjaim lettek.

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg eper

- 2,5 dl növényi eredetű tejszín

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 evőkanál porcukor (én ezt kihagytam, mert a tejszín édesített volt)

- + én tettem bele 3-4 teáskanálnyi eperlekvárt

Az epret megmossuk, megtisztítjuk, megszárítjuk és apróra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral (és a cukorral), valamint az eperlekvárral. A végén beleforgatjuk az apróra vágott epret.


A kihűlt fánkok tetejét egyesével levágtam. Némelyik kissé összébb esett, puhább lett, de a nagy többsége ropogós maradt. Viszont mindegyiknek szép, üreges lett a belseje. Az alsó részekbe beletöltöttem a krémet, jól megpúpoztam, végül a tetejére helyeztem a levágott "kalapokat".

Tálra rendeztem és porcukorral megszórtam.


Az egész családnak ízlett, elfogyott az utolsó darabig. Most már tudom, hogy milyen könnyen lehet képviselőfánk tésztát készíteni, úgyhogy biztosan megcsinálom máskor is. Esetleg valamilyen más gyümölccsel vagy a hagyományos képviselőfánkot tojássárgája-krémmel és tejszínhabbal.

A receptnek igaza volt: egy órán belül elkészültem vele előkészítéssel, tálra rendezéssel együtt.


Ebből az adagból összesen 15 db képviselőfánk készült el, persze nem sikerültek egyforma méretűre. :)

7 megjegyzés:

Hedvig írta...

Eddig a tészta vélt bonyolultsága miatt nem mertem sosem ilyet sütni, de ki kell próbálnom.

Andi írta...

Hú, Bea, te nagyon bátor vagy! Nálam is ki van nyomtatva már hónapok óta egy képviselőfánk-recept, de nem mertem belevágni. Te most meggyőztél! Ez fantasztikusan néz ki.

Bianka írta...

Ez valami csodás lehet

Mazsolino írta...

Jaj, nagyon finom volt! Remélem máskor is csinálsz!!

Marcsi írta...

gyönyörűek :) bár a legutóbbi kuglóf próbálkozásom után megfogadtam, hogy nem sütök többet, de ezt ki fogom próbálni :)) nagyon ügyes vagy Bea!!!!!!

csincsilla írta...

Bea, lassan megnyithatod a cukrászdádat, nagyon jól néznek ki! irtó ügyes vagy. valahogy meg kéne szervezned az óbudai kiszállítást:)

Bea írta...

Köszi-köszi mindenkinek! :) Bátorság tényleg kellett hozzá, de azon kívül semmi más, annyira egyszerű!

Marcsi, Hédi, Andi, csináljátok meg nyugodtan, a siker garantált.

Csincsilla, lottózom rendesen, eltaláltad, mire költeném a nyeremény egy részét. :) Lenne benne házhozszállítás is :)