2010. május 25., kedd

Citromisu

Múlt héten nagy főzésben voltunk bent a kolléganőimmel - legalábbis elméletben. Ahogy közeledik a hétvége, meg szoktuk vitatni, ki mit tervez főzni, sütni. Mivel most három naposra sikerült a hétvége, ezért több ötlet jutott eszünkbe, mint egyébként. Más kérdés, hogy az enyéimből szinte semmi nem valósult meg "lustaság", "kirándulás" és "házikenyér parti" címszavak miatt.

Azonban az az édesség, aminek az ötletét Kriszti adta, elkészült. Méghozzá két példányban is, mert Zsuzsa kolléganőm is megcsinálta. Zsuzsa valami citromos sütire vágyott aztán rájöttem én is, hogy nem rossz gondolat, régen ettem citromosat. Kriszti pedig egyből mondta a citromisu receptjét, amit ő a karácsonyi vacsora után szolgált fel desszertként és nagy sikert aratott a családja körében.

Gyorsan rákerestem itt a blogon, hogy szerepel-e már, és meglepődve tapasztaltam, hogy Csincsilla egy nagyon-nagyon hasonló édességet készített Citromos álom néven.

Mivel Csincsilla receptje nem teljesen azonos Krisztiével, ezért leírom, hogy én hogyan készítettem.

Hozzávalók:
- 30 dkg babapiskóta (vagy piskótatallér - nekem most ez volt itthon)
- 2,5 dl édesített növényi tejszín
- 3,5 dl tejföl
- 2 x 125 g citrom ízű joghurt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 + fél citrom leve
- 3 lime leve
- 1 narancs leve

A tejfölt, a joghurtokat és a porcukrot jó alaposan kikevertem, majd hozzáadtam 1 és fél lime levét. Belekevertem a kemény habbá vert növényi tejszínt is. Nekem így elég savanykás volt, de akinek nem az, bátran keverjen hozzá még citrom vagy lime levet.

Kifacsartam a narancs, a másfél citrom és a maradék másfél lime levét is és az egészet összeöntöttem egy tálban.

Egy kör alakú, magas peremes üveg sütőtálban elkezdtem lerétegezni a piskótatallérokat (kör alakban), méghozzá úgy, hogy mindegyik tallér alját 1-2 másodpercre belemerítettem a citrusok levébe.

Az első réteg piskótatallért megkentem a citromos habbal, majd újabb réteg piskóta következett egészen addig, amíg a tetejére került a maradék hab.

Citromszeletekkel és mentalevéllel díszítettem és néhány órára a hűtőbe tettem pihenni.

Szépen szeletelhető, frissítő ízű édesség lett a végeredmény. Kicsit túlságosan habos-krémes, tehát egyszerre egészen biztosan nem fogyasztható belőle sok. Nagyobb társaságnak viszont tökéletes ez az adag.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Mekkora ötlet és milyen szépséges

csincsilla írta...

gyönyörű lett!!!

Éva írta...

Gyönyürű a süti imádom a citromos finomságokat télen-nyáron. A vizsgám után megcsinálom magamnak!!! :-)) ja, és nagyon guszta a díszítés!! Hamm.