2010. április 4., vasárnap

Mézes krémes


A mézes krémes mostanában az egyik nagy kedvencem, bár nem vagyok oda az édességekért, éspedig ez a süti igencsak édes. De mégsem émelygek tőle, nem is tudom, vajon miért? Bármennyit meg tudok enni belőle! A készítésével viszont nem vagyok kibékülve: egyszer próbáltam életemben, de akkor még a konyhaszekrény alatt is tejbegríz volt, a lapok ripittyára törtek, a krém pedig, mint említettem folyt mindenhol. Nagyon szörnyű emlék. Amíg anyu elkészíti nekünk, én nem is fogok vele többet próbálkozni!



Anyutól elkértem végre a receptet, és ha valaki ez alapján próbálja megsütni, kéretik kóstolót küldeni nekem, hogy ellenőrizhessem a minőséget!

Vastag betűvel kiegészítettem a receptet tesóm tapasztalatai és tanácsai alapján, mert ez így nem volt jól leírva. Remélem, a FRISSÍTÉSekkel már használható lesz a reci.

A tészta:

Hozzávalók:

- 1 egész tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál (melegvízbe állítva) kicsit előmelegített méz
- 3 dkg zsír (helyett 5 dkg szobahőmérsékletű Ráma, de inkább vaj)
- 6 evőkanál tej
- 15 dkg cukor

Ezeket a hozzávalókat 5 percig keverni kell, majd jöhet az utolsó hozzávaló:

- 45 dkg liszt.

Amikor a tészta összeállt, 3 cipóra kell osztani, a cipókat egyenként kinyújtani a nyújtófára feltekerni és a kizsírozott tepsire átemelni, majd a gáztepsi hátulján (ha értitek mire gondolok) egyenként megsütni. FRISSÍTÉS! A 3 cipó ne legyen egyforma, mert ahogy az elsőt kinyújtod, le kell vágni méretre a széleket, a levágott részeket pedig hozzá lehet gyúrni a következő gombóchoz, majd így tovább. Tehát a 3 gombóc egyre kisebb legyen. Másik nagyon fontos, hogy nagyon-nagyon kell lisztezni a deszkát is és a nyújtófát is, mert ragad a tészta. A sütő hőmérséklete gázsütőnél 6-os fokozat, anyu szerint ez 160 fok körül lehet, és kb. 7 perc alatt sül meg egy-egy lap. FRISSÍTÉS! Tesóm 150 fokon sütötte légkeveréssel 5 percig. A megsült lapot a tepsiről óvatosan le lehet csúsztatni (melegen még nem törik!), majd a tepsit le kell hűteni úgy, hogy hideg vizet kell folyatni a másik oldalára. Amikor kihűlt, jöhet a következő lap és végül a harmadik, ami maradhat a tepsiben, amíg a megtöltés folyamata zajlik.



A krém:

Hozzávalók:

- 0,5 liter tej
- 4 evőkanál gríz

Ebből tejbegrízt kell főzni, majd amikor kihűlt, hozzá kell keverni a következőket: FRISSÍTÉS! A porcukrot a szobahőmérsékletű vajjal és a vaníliás cukorral előbb habosra kell keverni, utána kell összekeverni a tejbegrízzel! (Tesómnak megjegyzés: másfélszeres mennyiség kell neked a nagyobb tepsi miatt.)

- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj (vagy Ráma)
- 2 csomag vaníliás cukor.

Amikor kihűlt (nem hűtőben, hanem csak úgy szobahőmérsékleten), akkor meg kell kenni a mézes lapokat, szépen egymásra illeszteni a 3 emeletet, és a tetejét tortabevonóval kell díszíteni.

2022-es kiegészítés: Annuska féle videó alapján csináltam a tésztát, szóval összemelegítettem a vajat a mézet és a tejet és amikor egynemű lett levettem a tűzről és beleöntöttem a porcukrot és összekevertem. Méz sűrűségű cucc lett. Ezt kellett önteni a lisztbe. Így lehetett vele dolgozni. Annuska féle nyújtást is csináltam, hogy sütőpapíron és többször megfordítottam. Anyu féle receptet csináltam, tésztából másfélszeres, krémből dupla adagot. Az alacsony nagy tepsimben sütöttem, ahhoz mértem a tészta nagyságát, de az kisebb mint a mélyebb nagy tepsi, nem tudom, hgoy lehet ez. Elég volt erre a nagy krémesre egy dr. Oetker csokimáz!

Jaj, annyira finom!



Anyu nemrég reklamálta, hogy az ő fotója még nem szerepelt a blogban, hát most pótolom ezt a hiányosságot. Mint látható, szerencsére olyan fiatal(os), hogy nekem talán sose kell megtanulnom ennek a bonyolult sütinek az elkészítését! :-)

7 megjegyzés:

Brigitta írta...

A legnagyobb kedvencem!Nekem is anyukám tudja a legfinomabban elkészíteni,de én is sokszor sütöttem már.Igaz,van vele macera,de azért mindent megér!:))

Andi írta...

Így van! :-)

Hedvig írta...

Nagyon szép és finom, nálunk is anyu a bajnok benne. Ezek a bevált, finom sütik értékes kincsek, a receptek megörökítése pedig értékőrzés.

Bea írta...

Nyami! Imádom! Ezek szerint az anyukák a profik az elkészítésében, nálunk is így van! :)

csincsilla írta...

köszönjük a receptet, be kéne gyűjteni az összes ilyen klasszikust!
és én ugyan nem riadok vissza egy kis macerától ha sütiről van szó, de hát ez tényleg egy napos program! nagyon rendes az anyukátok, ha ezzel pepecsel a kedvetekért.

Andi írta...

Sőt azt mondja, egyáltalán nem gond elkészíteni!

csincsilla írta...

na, ezt azért nem kellett volna!